Zenfolio | Jef Cools Photography | Tuinimpressies zomer 2010
Visitors 206
Modified 14-Feb-12
Created 1-Aug-10
183 photos

De tuinvrouw Ria Coenen hoeft eigenlijk geen introductie. In de wereld van bloemen en planten is ze wereldberoemd in Limburg en heel bekend in de rest van Vlaanderen. In Engeland noemt men zo iemand ‘a great plantswoman’, een tuinvrouw die bijna alles weet over het kweken en verzorgen van alles wat maar enigszins een blad, bloem,stengel of stam heeft.
Ria is al 18 jaar voorzitster van de Limburgse vasteplantenvereniging en wordt na al die jaren nog steeds door haar leden op handen gedragen.
Een bezoek aan haar tuin is een openbaring. De tuin is een weerspiegeling van haar veelzijdigheid. Als ik haar tuin betreed, moet ik altijd denken aan de tuin van het team dat het tuinprogramma ‘Gardeners’ World’ op BBC presenteert. Je vindt er alles wat de doorsnee tuinier maar kan interesseren zoals prachtige borders, een kruidentuin, een schaduwtuin, speciale bomen en heesters en een mooie groentetuin. Ria is er zelfs in geslaagd om haar groentetuin op een meesterlijke manier in haar bloementuin te integreren, iets wat je zelden in een andere tuin ziet.
Ria en haar man en trouwe tuincompagnon Roger wonen in een mooi gerestaureerde boerderij midden een prachtig in de Limburgse natuur gelegen landgoedje van ongeveer een hectare. De tuin zelf is ongeveer 35 are. Hoewel hun tuin in een idyllisch stukje natuur gelegen is, betekent dit nog niet dat hij gezegend werd met de ideale tuingrond. Door hard labeur toverden Ria en Roger de arme, roodbruin gekleurde zandgrond om tot enigszins aanvaardbare tuingrond.
Deze arme zandgrond verplichtte Ria om op zoek te gaan naar planten die in deze moeilijke omstandigheden de droogte van hete zomers kunnen doorstaan.
Ria is geboren met tien supergroene vingers. Ze is een expert op het gebied van stekken en scheuren van vaste en andere planten en heesters.
Heel wat ervaren tuiniers komen Ria regelmatig om raad vragen en maken dankbaar gebruik van haar gouden tips en uitzonderlijke plantenkennis.
Ik ben ervan overtuigd dat ze niet gelukkig zal zijn met wat ik hier allemaal over haar neergeschreven heb want buiten haar vakbekwaamheid zijn haar eenvoud en bescheidenheid één van haar grootste kwaliteiten.
De foto’s in deze galerij zijn maar een momentopname van haar tuin op het einde van de erg hete maand juli in de zomer van 2010. De tuin oogt het hele jaar door erg mooi en ik zal het dan ook niet nalaten om op andere momenten nog plaatjes van haar tuin te schieten.
Op de meeste foto’s kun je haar zomerse borders bewonderen want dat is één van haar specialiteiten. Eén van haar tuingeheimen is het gedeeltelijk terugknippen van vaste planten vóór de langste dag. Op die manier slaagt Ria er in om haar borders nog uitbundig te laten bloeien als ze in andere tuinen al lang over hun hoogtepunt zijn.
Ria heeft niet alleen een grote liefde voor planten maar ook haar trouwe Jack Russell ‘Bonny’, haar twee Hafflingers en enkele poezen (zie foto’s) liggen haar nauw aan het hart.

De mooiste weergave van de foto's krijg je als je rechtsboven op 'slideshow' klikt

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: