Zenfolio | Jef Cools Photography | De Vlindertuin in september 2014
Visitors 27
Modified 17-Nov-14
Created 16-Sep-14
91 photos

Tuinfoto’s maak je best bij het krieken van de dag als de zon net boven de horizon komt piepen en met haar warme gloed het vaalblauwe licht verjaagt dat nog overvloedig aanwezig is tijdens de korte schemerperiode tussen dag en nacht. Wie in de zomer voor dag en dauw met zijn fototoestel in de tuin wil staan, moet erg vroeg uit de veren kunnen. Ik ben geen vroege vogel en ik prijs me dus gelukkig dat de Heer de herfst geschapen heeft en ik rond deze tijd van het jaar zo vroeg mijn bed niet uit moet om te kunnen genieten van zijn magisch ochtendlicht.

Als ik om half acht ’s morgens, op weg naar de Vlindertuin in Rijmenam, langs smalle wegen door de velden rijd, word ik betoverd door het feeëriek verlichte landschap dat links en recht aan me voorbijglijdt. Langgerekte slierten nevel die als donzen dekens over de landerijen hangen, krijgen een goudgele gloed als ze door de langzaam opkomende zon aan de achterkant verlicht worden. Schitterende bundels zonnestralen priemen als vuurwerk door de mist en omkransen de donkere schimmen van de vredig grazende koeien. Wat een schouwspel! Stiekem hoop ik dat dit magisch septemberlicht nog even aanhoudt en de borders in de tuin van Annemie de Roye met dezelfde betovering omsluiert. Met snelle tred spoed ik me over de berijmde graspaden naar de grassenborders. Ik ben de eerste bezoeker en ben helemaal alleen in de verrukkelijke
tuin. Mijn schoenen worden nat en mijn veel te grote voeten laten onuitwisbare donkere sporen achter in het pas gemaaide gras. Ik ben nog net op tijd om enkele foto’s te maken van de borders die schitteren in het ochtendlicht want de grote gouden bal van de zon klimt gestaag aan de hemel en knabbelt langzaam maar zeker de nevel tussen de weelderige borders weg. Met dauwdruppeltjes behangen grashalmen lichten als fonkelende kerstbomen de borders op.
De bedauwde halmen van de Calamagrostis brachytricha (diamantgras) rijzen als heldere fonteinen uit de grond. De lichtbruine met spinnenwebben doorweven halmen van de Deschampsia cespitosa harmoniëren perfect met de roestkleurige zaaddozen van de Echinacea’s.

Al snel krijgt de zon te veel kracht en de dauwdruppeltjes smelten als sneeuw voor de zon. Naarmate de tijd vordert moet het zachte ochtendlicht plaats ruimen voor een veel harder licht dat de mooie pastelkleuren doet verbleken. De magie van de ochtendstond is nu verdwenen al leveren de vormen en structuren van bloemen en planten, omfloerst door tegenlicht, nog mooie plaatjes op. Geniet even mee van deze heerlijke tuin!
De beste weergave krijg je als je rechtsboven op 'SLIDESHOW' klikt.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: