Zenfolio | Jef Cools Photography | Lente in de tuinen van Hoegaarden
Visitors 40
38 photos

Op zondag 25 maart 2012, een heerlijke zonovergoten lentedag, bezoeken wij de plantenbeurs in de Tuinen van Hoegaarden. Als domme schapen in een grote kudde worden wij meegezogen in een stoet van honderden enthousiaste plantenliefhebbers die in een lange sliert langs de verschillende standen door de tuin slenteren. Na een lange, koude winter loopt iedereen er op deze schitterende lentedag uitgelaten bij, net als kinderen die na een lange schooldag van stilzitten op de schoolbanken joelend de poort uitlopen.
Het valt me weer op dat de meeste tuinliefhebbers vooral aangetrokken worden tot planten die al in bloei staan. De verkopers spelen daar handig op in. Een kweker verkoopt al Astilbes in bloei! Ik vraag me af wie die in godsnaam nu al koopt.
VVPV heeft een mooie stand, versierd met een collectie Heuchera's en promotiemateriaal voor ledenwerving.
Regioverantwoordelijke Griet S'heeren en haar team doen hun uiterste best om bezoekers te overtuigen om lid van VVPV te worden. Bovendien proberen ze de bezoekers oerdegelijke, zelfgemaakte plantensteunen aan te smeren, kwestie van geld in het laatje te krijgen om in de toekomst nog meer activiteiten te kunnen organiseren.
Hoewel er dit jaar heel wat standhouders mooie koopwaar aanbieden, hebben wij toch al vrij snel het verkopersparcours afgelegd.

Tijd dus om ons, ver van het getater en gekwetter van kopers en verkopers, in de tuin terug te trekken om er te genieten van de schoonheid en de rust. Onder een majestueuze boom bij de ingang van de tuin heeft hoofdtuinman Geert Derom een ongelooflijk mooi lentetafereel gecreëerd met honderden narcissen en blauwe druifjes. Een koel lentebriesje beroert de takken van de nog bladloze boom en zorgt zo voor een betoverend vlekkenspel van licht en schaduw op de dansende bloemen in een fris kleurenpalet van geel, wit en blauw. Bij al die schoonheid word ik bevangen door gelukzalige en romantische lentegevoelens. De lente heeft me stevig in haar greep. De meeste bezoekers lopen aan de feeërieke lentecreatie voorbij en haasten zich naar de stand van brouwerij Hoegaarden om hun dorst te laven aan het ijskoude witbier. Toch ben ik niet de enige die in de ban is van dit magnifieke stukje tuin. Een jonge moeder loodst haar schattige peuter tussen de bloembossen door en probeert van haar lieveling een foto te maken terwijl die tussen de felgele narcissen paradeert. Er schuilt zowaar een toekomstig fotomodel in dat kind. Terwijl ik door mijn knieën zak om de zoveelste foto te maken hoor ik plots de stem van Geert Derom die als een moederkloek een groepje aandachtige bezoekers door zijn mooie tuin gidst. Ik hoop dat zijn publiek hem uitvoerig gelukwenst met al het moois dat hij hier bij elkaar getoverd heeft.
In de verte hoor ik Griet nog steeds haar plantensteunen aanprijzen. Ik hoop dat zij tussendoor ook nog een beetje tijd gevonden heeft om eens naar de verrukkelijke lentetuin te gaan kijken.
Muscaria latifolia en narcissenMuscaria latifolia en narcissenMuscaria latifolia en narcissenSanguinariaHepatica nobilisNrcissusMuscaria latifolia en narcisMuscaria latifolia en narcissenMuscaria latifolia en narcissenMuscaria latifolia en narcissen