Zenfolio | Jef Cools Photography | Scampston Hall Gardens
Visitors 22
Modified 30-Dec-13
Created 30-Dec-13
53 photos

Scampston Hall & Walled Garden in Malton wordt in Engeland als één van de mooiste nieuwkomers in tuinenland beschouwd. De ommuurde tuin is verdeeld in verschillende tuinkamers waaronder een pluktuin, een weidetuin en een eigentijdse grassentuin. De ommuurde tuin werd ontworpen door Piet Oudolf, de gekende Nederlandse ontwerper die in Engeland veel succes oogst.
Rond de mooie Scampston Hall ligt een grote traditionele Engelse tuin met een formele parterre, een meer en een watervalletje. Deze Engelse tuin werd aangelegd door de beroemde Capability Brown. Een overzicht van de Engelse tuin krijg je als je de Woodland Walk doet. Binnen de muren van de 18de eeuwse 'kitchen garden' werd een moderne, eigentijdse tuin aangelegd.
Deze tuin lag er al bijna 50 jaar verwaarloosd bij toen Sir Charles en Lady Legard, nadat ze de Hall en de Engelse tuin gerenoveerd hadden, besloten ook de ommuurde tuin een opknapbeurt te geven. Piet Oudolf kreeg in 1999 de opdracht.
Slangvormige structuren in taxus, kubussen in buxus, leilinden, formele hagen en avontuurlijke 'topiary' geven structuur aan de ommuurde tuin.
Enkele belangrijke tuinonderdelen:
The Plantsman's Walk
Dit is een pad dat langs de muren loopt en dat afgeboord werd met leilinden en met borders met voornamelijk lentebloeiers zoals Paeoni rockii en Edgeworthia chrysantha en veel bollen. In de herfst zijn het laatbloeiende hydrangea's die show stelen. Ook een aantal heesters met mooie herfstkleuren zoals Cercis canadensis 'Forest Pansy'.
Drifts of Grass
Stroken beplant met 6500 Molinia's wisselen af met stroken van gazon. Vanaf midden augustus zorgen de sierlijke grasaren die bij minste briesje heen en weer bewegen voor afwisseling.
Perennial Meadow
De beplanting in deze tuinkamer omringt een vijver met spuwer. Hier gebruikte Oudolf zijn techniek om planten te combineren die een tuin het hele seizoen lang mooi houden.
De vorm, het blad, het bloemhoofd en de stengel van elke plant zijn even belangrijk als de kleur. Deze kamer werkt als een magneet op vlinders en bijen. De lage houten zetels zijn speciaal ontworpen voor deze tuinkamer.
Katsura Grove
Als achtergrond voor de Perennial Meadow dient een klein bos van Cercidiphyllum Japonicum. Onder de bomen staan schaduwplanten die tot in de herfst kleur geven aan dit tuingedeelte. De geur van de verwelkende bladeren van de Katsura-bomen vult in de herfst de hele tuin.
Serpentine Garden
De Serpentine Garden die recht tegenover 'The Mount' ligt, telt zes slangvormige vlakken van perfect gesnoeide taxus. Het is de bedoeling dat deze vlakken 2 meter hoog worden zodat bezoekers er kunnen rond wandelen en telkens opnieuw verrast worden door borders van heesters en vaste planten.
The Mount
Vanop de heuvel, Mount genoemd, die men langs een trap beklimt en die tussen de Prunussen gelegen is, heeft men een mooi zicht op de omringende tuin.

Toen wij de tuin begin oktober 2013 bezochten, was de bloeiperiode van de vaste planten in de Perennial Meadow bijna voorbij.
Mooie tuin!

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: