Zenfolio | Jef Cools Photography | Lentekriebels in domein Bokrijk
Visitors 73
Modified 7-Mar-15
Created 6-Mar-15
57 photos

Als ik door de poort stap van de geuren- en kleurentuin van Bokrijk blaast een fris lentebriesje wolken met hemelse geuren naar me toe. Ik sluit mijn ogen en bedwelmd door het heerlijk parfum volg ik mijn nogal groot uitgevallen reukorgaan op zoek naar het geurfabriekje dat deze verrukkelijke odeur verspreidt. Hoewel mijn snuffer zelfs in de verste verte niet de kwaliteiten heeft van die van een gemiddelde speurhond leidt hij me naar een wintergroene plant die op buxus lijkt en de mooie naam Sarcococca kreeg. In Frankrijk wordt deze plant niet voor niks ‘Buis parfumé’ of geurbuxus genoemd. Een korte wandeling in dit walhalla van geurende voorjaarsbloeiers voert me langs schitterende boeketten van Hamamelissen, vele soorten wintergroene Mahonia’s en met gele bloempjes overladen Chimonanthussen die in het Nederlands o zo toepasselijke winterzoet genoemd worden.

Terwijl energieke vogels hun eerste liefdesliedjes van het jaar fluiten en een opgeschrikte buizerd krijsend wegvliegt, wandel ik langs statige dreven en nog dofgroene grasvelden, waarin de eerste madeliefjes hun kop al opsteken, naar het arboretum. Ik krijg lentekriebels in mijn buik. Een zekere dokter Swinnen beweert in een artikel in mijn krant dat op dit eigenste moment mijn plexis solaris die net boven de navel zou liggen, gestimuleerd wordt. Deze zenuwknoop, ook wel zonnevlecht genoemd, reageert sterk op verandering en emoties. Je kan lentegevoel dus een milde vorm van verliefdheid noemen. Hmm… dat ik dit op mijn ouwe dag nog mag meemaken!
Het arboretum ontwaakt nog maar net uit zijn winterslaap. De bladknoppen staan op springen, hier en daar zie ik zelfs al een paar ontluikende blaadjes. Ook in dit plantenparadijs kan je je weer laten leiden door de geur van een keur aan winterbloeiers die over het 18 ha domein verspreid staan. Een aantal vroege Camellia’s pronken al met hun verrukkelijke witte en rode bloemen. De rode springen uiteraard het meest in het oog. Wie naar kleur zoekt in de voorjaarstuin moet vooral naar beneden kijken. Zo sta ik plots oog en oog met een oogverblindend kleurentapijt van Cyclamen coum. Wat een pracht! Ik vind geen woorden om dit te beschrijven.
Wat verderop word ik vertederd door de eenvoudige schoonheid van een valleitje waarin een met vlechtwerk afgebakend paadje door weelderige beemden van bloeiende sneeuwklokjes kronkelt.
Nog verderop ligt een nog grotere verrassing op me te wachten. Onder een aantal nog bladloze bomen ligt in een grasveld een lieflijk bloementapijt van blauwe krokussen. Wondermooi!
Heel wat tuinliefhebbers reizen naar het buitenland om naar sneeuwklokjes en krokussen te gaan kijken. Zonde toch! Terwijl die prachtige dingen allemaal vlakbij de deur in Bokrijk te vinden zijn.
Sarcococca confusaBessen van Sarcococca confusaChimonanthus praecoxChimonanthus praecoxMahoniaMahoniaMahoniaHamamelis x intermedia 'Feuerzauber'Cyclamen coumCyclamen coumCyclamen coumLonicera fragrantissimaHamamelis x intermedia 'Feuerzauber'

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:


Guestbook for Lentekriebels in domein Bokrijk
Birgit Fellecke(non-registered)
prachtige opnames. Ik ken wel Bokrijk, maar niet het arboretum in vroege lente. Ik heb dit naar onze helleborusgroep gedeelt. We zullen iin February Kalmthout en Hemelrijk bezoeken. Nu hebben wij besloten ook naar Arboretum Bokrijk te gaan. Hartelijk dank voor dit idee!
The guestbook is empty.
Loading...