Zenfolio | Jef Cools Photography | De tuin van Griet S'heeren in Nieuwrode
Visitors 735
Modified 29-Jul-12
Created 17-Jul-10
138 photos

Griet S'heeren is voorzitster van de Vlaamse Vasteplantenvereniging regio Leuven en dat merk je dan ook meteen als je nog maar één voet in haar tuin gezet hebt.
De hele tuin is een ode aan de vaste plant. Het kleurenpalet van de borders is begin juli overweldigend. De tuin van 35 are aan de Appelweg 12 in Nieuwrode is een beetje achterin gelegen en is een oase van rust en een paradijs voor vlinders, bijen en hommels. Nadat Griet en haar man Geert hier in 1998 een huis gebouwd hadden, wou Griet ook haar langgekoesterde droom om een mooie vasteplantentuin te hebben nog realiseren. Omdat de aanwezige tuingrond (ijzerzandsteen) hier absoluut niet voor geschikt was, lieten ze beetje bij beetje delen van de tuin afgraven en betere tuingrond aanvoeren. Hierbij schuwden ze zelf het harde labeurwerk niet. Het resultaat is dan ook verbluffend. De vaste planten hebben het er duidelijk naar hun zin.
Voor de samenstelling van haar borders liet Griet zich inspireren door borderspecialist Maurice Vergote. Bovendien kan ze regelmatig beroep doen op de enorme plantenkennis van Ria Coenen, haar collega-voorzitster van VVPV Limburg.
Borders in zachte pasteltinten en 'hot colours', je vindt het er allemaal.
Toen ik in de tuin arriveerde, zat de zon nog verscholen achter de wolken. Het perfecte licht om een tuin te fotograferen. Tegen de middag kwam de harde julizon te voorschijn. Dat zie je uiteraard ook aan de fletse kleuren van de foto's.
Naast de sublieme borders heeft de tuin ook nog een leuke moes-, kruiden- en vijvertuin.
Griet is de perfecte gastvrouw en een spraakwaterval over alles wat met tuinieren met vaste planten te maken heeft.
Geert is de man achter de schermen wiens tuinwerk zich allesbehalve beperkt tot 'kissing Griet over the garden gate'.


Op 17 juni 2012 bezocht ik de tuin opnieuw. Ondanks het winderige weer en het harde zonlicht op de middag leverde mijn bezoek toch nog een aantal mooie plaatjes op van een verbluffend mooie vasteplantentuin.


De mooiste weergave van de foto's krijg je als je rechtsboven op 'slideshow' klikt.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: