Zenfolio | Jef Cools Photography | Arboretum Wespelaar 26 oktober 2017
Visitors 130
Modified 1-Nov-16
Created 31-Oct-16
244 photos

Op 26 oktober 2016 bezocht ik het wondermooie Arboretum Wespelaar.
Als ik om 10 uur mijn eerste voetafdrukken achterlaat in het bedauwde gras zorgt de optrekkende mist en het nog betoverende ochtendlicht dat met zachte penseelstreken over het kleurrijke bladerdek van bomen en struiken strijkt voor een magische sfeer. Fonkelende dauwdruppels bengelen aan glimmende, glanzende bessen die zich tooien in de mooiste kleurvariëteiten van rood en paars om vogels te verleiden tot deelname aan hun voorplantingsproces.
Mooie liedjes duren echter niet lang en al snel wint de steeds hoger klimmende zon aan kracht en verdwijnen de dauwdruppeltjes van de spinnenwebben die als parelmoeren halssnoeren tussen bladeren en takken hangen.

Tijd dus om de schaduw op te zoeken van het Verlat- en het Marnefbos waar stralenbundels van het steeds feller wordende zonlicht door het bladerdek heen priemen en Acer, Euonymus en Betula oplichten als vlammende vuurbakens in een donkere nacht.

Het is ondertussen drie uur geworden en waar ik aanvankelijk, in extase van al het moois dat ik te zien kreeg, niet veel hinder ondervond van de nattigheid die een weg gevonden heeft door de poreuze bovenkant van mijn wandelschoenen, voel ik pas nu dat mijn natte voeten veranderd zijn in ijsklompen. Tijd dus om naar huis te gaan al had ik heel graag nog wat langer gebleven om dat kleurrijk schouwspel ook nog in fluweelzacht avondlicht te fotograferen. Voor ik het domein verlaat, kan ik het toch niet laten om bij de ingang nog foto's te maken van de mooie borders met grassen en Verbena bonariensis die baden in het tegenlicht.

Aan de balie bij de ingang krijgen bezoekers een wandelfiche waarop ze een plan vinden met de locatie van de meest fotogenieke planten van het moment. De tekst die als inleiding dient voor deze fiche wil ik jullie niet onthouden.
Beste bezoeker
De verkleuring liet dit jaar wat op zich wachten maar nu is het Arboretum weer één groot schilderspalet! De kleuren wisselen mekaar af dat het een lieve lust is. De bomen en struiken hadden gewoon een paar nachten met wat koudere temperaturen nodig om een kurklaagje te vormen ter hoogte van de inplanting van het blad. Hierdoor neemt de uitwisseling van voedingsstoffen tussen boom en blad af waardoor het bladgroen in de bladeren afbreekt en de onderliggende kleurenpracht zichtbaar wordt. Als het kurklaagje helemaal gevormd is, valt het blad af. Ziedaar de herfst.


De mooiste weergave van de fotoreportage krijg je als je rechtsboven op SLIDESHOW klikt.
Callicarpa americanaCallicarpa americanaCallicarpa americanaZelkova serrataAcer rubrum ' Red Sunset'Crataegus macracanthaCrataegus macracanthaCrataegus macracanthaAcer rubrum 'Red Sunset'Zelkova serrataQuercus stellataNyssa sinensis 'Jim Russell'Crataegus songaricaMalus sargentiiMalus sargentii

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:


Guestbook for Arboretum Wespelaar 26 oktober 2017
Anne(non-registered)
Feeëriek ! Nu weet ik waarom je de herfst het mooiste seizoen vindt! Ik ben blij dat ik een virtuele wandeling kon maken nu ik niet meer buiten kan!
De foto's zijn stuk voor stuk magnifieke schilderijtjes! Ik wist niet dat er in Wespelaar zo dicht bij zo'n prachtig domein is. Al sik goed te been ben volgend jaar ga ik zeker eens kijken!
The guestbook is empty.
Loading...