Zenfolio | Jef Cools Photography | De tuin van Hilda Mariën in Ham
Visitors 225
Created 3-Jul-12
68 photos

Toen ik de energieke tuindame, Hilda Mariën, tijdens een vriendenbezoek vertelde dat haar tuin er mooi bij lag en ik er graag wat foto's wou van maken, keek ze me verwonderd aan. Haar blik verraadde wat ze in al haar bescheidenheid dacht: 'Allee toch niet mijn tuin, die is daar toch niet mooi genoeg voor'.
Hilda Mariën is al jarenlang lid van VVPV en heeft er al lang haar sporen verdiend door altijd actief mee te werken bij de activiteiten die deze vereniging in Limburg organiseert. Niet alleen haar lekkere taarten en onovertroffen gebak maar ook haar vernuft om met bloemen en planten een kunstwerk te creëren getuigen van een voortreffelijke smaak.


Die geweldige gave om bloemen en planten te combineren in een mooi kleurenpalet, vind je ook terug in de borders in haar tuin.
Hilda's tuin is niet zo groot maar telt een aantal tuinkamers die de tuin groter laten lijken dan hij is.

De twee mooiste tuinkamers heeft ze dáár gemaakt waar ze er de hele dag zicht op heeft. Aan de achterkant van het huis kijkt ze door haar keukenvenster op een prachtige tuinkamer afgebakend met beukenhagen en met buxushaagjes rond een ovalen gazon. Hier zwaaien witte bloemen de scepter. Een tikkeltje geel wordt gedoogd.
Hoge bomen vormen een mooie achtergrond en verbergen het zicht naar de achterliggende straat. De combinaties van bladplanten als hosta's, Brunnera's en varens zijn schitterend.

Vanuit de living en het terras kijkt Hilda uit op weer een ovaal gazon dat omzoomd wordt door borders met een boomsingel op de achtergrond. Heel wat bomen hebben paarsachtige bladeren die perfect passen bij de rode, roze en paarse kleuren in de border. De plantencombinaties in voornoemde kleuren zijn magnifiek. Vooral de mooie rode en paarse kleuren van de Dianthus combineren fraai met de paarse kleuren van de Heuchera's. Ook hier vind je in de schaduwpartijen onder de bomen weer heerlijke combinaties van bladplanten en varens.

De voortuin is eenvoudig en toch mooi al merk je dat het accent van de tuin vooral op de twee voornoemde tuinkamers ligt. Helemaal achteraan in de tuin heeft Hilda nog een groententuin en een serre waarin ze sappige druiven en tomaten kweekt. Vóór de moestuin ligt nog een border met coniferen en bloemen in felgele tinten.

Hilda is een kwieke, ervaren tuindame, die er, ondanks haar leeftijd, toch nog in slaagt om haar tuin jaarlijks om te toveren tot een prachtig plantenparadijs.
Bovendien is ze een vrouw met veel levenswijsheid en met het hart op de juiste plaats.
Welkom in mijn tuinDe tuinkamer die grenst aan de living en het terrasDe border in de tuin bij het terrasCombinaties van bladplanten in de schaduw onder de bomen