Zenfolio | Jef Cools Photography | Tuinbezoek 22 juli 2013
Visitors 453
Modified 22-Jul-13
Created 22-Jul-13
126 photos

Op een warme zomerdag in juli 2013 werd ik, in het kader van een tuinbabbel georganiseerd door VVPV Leuven, uitgenodigd om een kijkje te nemen in de tuin van Julien en Mariake Liekens-Kleykens in Schriek. Het sympathieke koppel kocht er een 20-tal jaar geleden op de grens met Heist-Goor een oude hoeve in de Bredestraat. De hoeve werd door de eigenaars zelf met veel smaak gerenoveerd. Julien is een erg bezige bij en het is dan ook logisch dat hij na al de renovatiearbeid aan het huis de zachte dwang voelde om zijn werkterrein te verleggen naar de meer dan 20 are grote tuin. Als je van de drukke straat langs de oprit onder een paar statige eiken naar de achterkant van het huis wandelt, merk je niet meteen dat Julien er een droomtuin gecreëerd heeft waarin hij, zoals hij het zelf zegt, volledig tot rust kan komen.
Het is een tuin die zijn geheimen niet zo maar onmiddellijk prijsgeeft. Je moet dit juweeltje stap voor stap, tuinkamer per tuinkamer ontdekken terwijl je van de ene verrassing in de andere valt.
De tuin is een verzameling van tuinkamers met buxusstructuren en vasteplantenborders, een fruittuin met een mooie serre en een aantal uitnodigende intieme terrassen.
Tegen het huis aangeleund liggen twee gezellige terrassen en een mooie vijver met een borrelsteen en een kruik waaruit kristalhelder water klaterend terug in de vijver loopt. Het terras bij de woonkamer en de keuken is echt een plaatje zoals je er maar zelden in tuinboeken ziet. De grote leeuwenkop die onophoudelijk water spuwt in een prachtig gemetselde waterbak, het mooie ronde poortje en het afdak met de zwartgeblakerde bakoven roepen onmiddellijk vakantieherinneringen aan de Provence bij me op.
In de schaduw van de bomen naast de vijver moet je eerst de klauwen van een zwarte heks ontwijken voor je in een tuinkamer belandt waar een zuil met een mooie vaas met Agapanthus even de symmetrie van de buxushagen doorbreekt. Verderop links staat een hoge border met o.a. veel kleurrijke Phloxen, Clematissen en Monarda’s in de hete julizon te pronken, rechts een border waar de spierwitte bloembollen van de Hydrangea Annabelle op dat moment alle aandacht naar zich toe trekken. Je kan daarna kiezen of je links door een hoge beukentunnel naar een gazonnetje loopt of rechtdoor wandelt naar de gele tuin en de fruittuin. Helemaal verdoken ligt er ook nog ‘de (volgens Mariake) intieme tuin’ met twee uitnodigende ligzetels omringd door grassen en Persicaria’s. Die zouden regelmatig getuigen zijn van Mariake en Juliens ongetwijfeld vurig liefdesleven maar als ik zo die grote tot in de puntjes verzorgde tuin eens inkijk, kan ik me moeilijk voorstellen dat er in het tuinseizoen nog veel tijd overblijft om hier te stoeien. Mijn vermoeden wordt bevestigd als ik tegen het einde van de dag hoor dat Mariake er regelmatig de kat van de buren aantreft die op een Garfieldachtige manier languit op één van de zetels ligt. Langs de gele border, de boomgaard en een pas aangelegde border rond een pergola wandel je naar de fruittuin met een prachtige serre. Aan de fruittuin, gescheiden door een rode beukenhaag, grenst nog een tuinkamer met weer zo’n heerlijk mooie border van kleurtinten die allemaal bij mekaar passen. Uiteindelijk belanden we dan bij een schaduwrijk terras met een mooie gemetselde barbecue onder een vierkante pergola die helemaal overdekt is met wijnranken. Hier is het heerlijk toeven als op een zomeravond de zwoele geuren van de Phloxen zich vermengen met de verlokkelijke geuren van de rook van smeulende houtskool en gebakken vlees. Mocht een goede fles wijn niet onmiddellijk in de buurt zijn, kun je zo maar je hand uitsteken naar de trossen druiven die boven je hoofd zo maar voor het grijpen hangen. Maar ik ben er zeker van dat je het meest zal kunnen genieten van het gezelschap van het sympathieke en gastvrije koppel. Wat is er plezanter dan een namiddag en een avond te luisteren naar de boeiende verhalen van plantenfreak Julien doorspekt met gevatte opmerkingen en anekdotes van Mariake die met haar aanstekelijke lach meteen alle harten van de bezoekers verovert.

De mooiste weergave van de foto's krijg je als je rechtsboven op SLIDESHOW klikt.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: