Zenfolio | Jef Cools Photography | Basse-Lalou in Bousval
Visitors 92
75 photos

Op zaterdag 5 mei 2012 bezocht ik met mijn vrienden van het bestuur en de werkgroep van VVPV Limburg de schitterende tuin van dokter Jean-Henri Peeters in Bousval.
Begin jaren '70 werd op een terrein van 30 are, dat afhelt naar het huis toe, een rotstuin aangelegd. Een klein beekje stroomt langs watervalletjes en vijvertjes van de helling naar beneden. Hoewel het hele watertraject, vijvertjes en de bakken waar veenplanten in groeien van polyester gemaakt zijn, merk je daar amper iets van.
Het geheel oogt zo natuurlijk en is zo idyllisch en romantisch dat je je ergens in een ongerept stukje natuur op een ander continent waant. Het voelt aan alsof de Schepper een groot deel van zijn lievelingsplanten op deze unieke plaats in bewaring gegeven heeft. Men vraagt zich af hoe één mens op zo'n korte tijd zoveel zeldzame planten heeft kunnen verzamelen. Basse-Lalou is als de Ark van Noach maar dan met planten in plaats van met dieren.
Waar alles er begonnen is met de aanleg van de waterpartij, de rots- en veentuin, werden in de loop der jaren ook andere plantenvakken in de tuin gecreëerd waar allerlei fraaie schaduwplanten en verrukkelijke Epimediums (150 soorten) zich thuis voelen. De dag van ons bezoek was een koude, zwaarbewolkte, winderige en donkere voorjaarsdag. Heel wat van mijn foto's missen daarom scherpte en scherptediepte. Toch vind ik de foto's nog de moelte om aan jou, bezoeker, te tonen. Ik hoop dat ik met deze foto's toch nog een klein beetje van mijn geweldige tuinervaring die ik die dag had met je kan delen. Want wat is er mooier dan op een lentedag door een tuin te wandelen en de wonderen van de ontluikende natuur te mogen aanschouwen. De kunstige krullen van een ontrollend varenblad, de prille, pas ontvouwde, tere bladeren van een Rodgersia en de delicate bloempjes van de Epimediums die als spinnetjes aan de frèle stengeltjes hangen. Als 't God belieft, bezoek ik deze superbe tuin in de toekomst nog een keer later in het seizoen om er dan nog meer én scherpere foto's van te maken.
De sympathieke dokter Peeters verzekerde me dat ik hem altijd mag contacteren voor een nieuw bezoek aan zijn wondermooi plantenparadijs.
Podophyllum ' Spotty Dotty 'PolygonatumPolygonatumEpimediumPolygonatumSaxifraga urbium 'Variegata 'EpimediumEpimediumEpimediumEpimediumEpimediumEpimediumEpimedium