Visitors 90
Modified 2-Sep-17
Created 2-Sep-17
0 photos

Op 19 en 20 augustus toerden 51 tuinfanaten uit regio Limburg en Leuven rond in de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel op zoek naar mooie tuinen die door reisgids Sandra Staelens samen met Erna Verplancke zorgvuldig uitgezocht en geselecteerd werden. In beide provincies bevinden zich de twee prachtige landstreken Salland en de Achterhoek waarvan de grenzen moeilijk definieerbaar zijn. Hier werd en wordt er letterlijk goed geboerd, is er daarom nog veel natuurschoon aanwezig en bleef, een wat men in Nederland een coulisselandschap noemt, voor natuurliefhebbers bewaard. Heggen en houtwallen verdelen het landschap in kleine bucolische taferelen die steeds wisselende decors vormen voor weiden met grazende koeien, paarden en schapen of romantische boerderijen. Net als in een tuin met tuinkamers val je in dit fraaie landschap van de ene verrassing in de andere.

Langs kilometerslange smalle dreven rijden we naar onze eerste bestemming ‘de Botterhutte’ in Halle. Hier staat de enthousiaste Gerrie Veenstra ons met koffie en thee op te wachten. Heel wat leden volgen Gerrie op Facebook waar hij met veel passie de planten uit zijn kwekerij beschrijft. Wie alleen voor de tuin geïnteresseerd is, blijft een beetje op zijn honger zitten maar de echte ‘planthunters’ vinden toch heel wat hebbedingen in de kwekerij. Meer informatie vind je telkens bij de eerste foto van de betreffende tuin of kwekerij.

Op het middaguur arriveren wij in Hummelo voor een bezoek aan de tuin van de wereldberoemde tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf die in een artikel in Vrij Nederland niet onterecht ‘de Rembrandt van de tuinen’ wordt genoemd. Wie tijd en goesting heeft, vindt hier de link naar het interessante artikel: https://www.vn.nl/piet-oudolf-de-rembrandt-van-de-tuinen/
Spijtig dat we hier net op de middag zijn nu het licht veel te hard is en de kleuren daarom uitgevreten zijn. In tegenlicht of als de zon even achter de wolken verdwijnt, zijn er toch nog mooie foto’s te schieten van de grandioze tuin die een aaneenschakeling is van romantische bloemenschilderijen.


Opnieuw duiken we die prachtige lommerrijke dreven in, die gewoon over de provinciegrenzen heen lopen, en rijden van Gelderland naar Overijssel waar we in Diepenveen Herma’s Border gaan bekijken. Even houd ik mijn hart vast als ik me afvraag of de borders van Herma onze verwende leden wel zullen kunnen bekoren nu de kunstwerken van Oudolf nog niet uit ons geheugen gewist zijn. Helemaal verborgen tussen velden en weiden ligt de mooie theetuin van de sympathieke Herma Schmutzler. Heel wat leden vinden haar bijzondere vaste planten en stijlvolle borders even mooi als die van meester Oudolf. Er verschijnen dreigende wolken aan de hemel en even worden wij nat maar ook dat wordt als positief ervaren want wat is er nu mooier dan de felblauwe kleuren van massa’s Verbena bonariensis tegen een gitzwarte hemel.

Er zijn leden die ondertussen al honger gekregen hebben maar voor we in het hotel gaan avondmalen, moet eerst de plantenhonger nog gestild worden en dat doen we in de leuke kwekerij van Arjan Schepers in Mariënheem. Wie al wat vermoeid is, slurpt een theetje onder het overdekt terras. De onvermoeibaren slenteren door de toontuin of speuren in de kwekerij naar een plantje dat nog in hun tuin ontbreekt of waarvan ze bij thuiskomst ontdekken dat ze het al hebben. Chauffeur Tom moet alles in de koffers van de bus al een beetje herschikken of de recente aankopen gaan er niet meer in.

In hotel de Zwaan in Raalte verwent de kok ons met een uitstekend avondmaal maar de mensen achter de balie hebben geen Hollandse kaas gegeten van hoe men efficiënt de beschikbare kamers verdeelt. Sommige koppels worden in piepkleine kamers gelogeerd, singles krijgen een suite met drie bedden.

Wat is er fijner dan op een stralende ochtend na een stevig ontbijt een tuin te bezoeken die compleet aan je verwachtingen voldoet? De Sallandse landschapstuin in Heino is een klein paradijs, een droomtuin zoals ieder van ons er we eentje zou willen. Frank en Annelies Naber hebben in de luwte van een eikendreef en met zicht op een open landschap rond een fotogeniek boerderijtje een unieke tuin gecreëerd op basis van een plan van Harry Pierik. Overweldigend mooi!

Net als Piet Oudolf in deze eeuw was Mien Ruys in de vorige eeuw een beroemdheid in Nederland en ver daarbuiten. Het levenswerk van Bielzen Mien, zo genoemd omdat ze in haar ontwerpen veel spoorwegbielzen gebruikte, vinden we in Dedemsvaart waar de Stichting Tuinen Mien Ruys nog 30 van door haar ontworpen tuinen met experimenten op gebied van ontwerp, beplanting en materialen onderhoudt. Twee uitmuntende gidsen leiden de leden rond en vertellen hen alles wat ze over Mien en haar ontwerpen moeten weten.

Op weg naar onze laatste tuin De Valk in Ruurlo vragen wij ons af of die tuin een waardige afsluiter zal worden van onze tot dan toe al meer dan geslaagde tuinreis. Jawel hoor, deze romantische tuin van 5000 m² naar een ontwerp van Harry Esselink is een voltreffer. Eigenares Dineke Brethouwer staat ons al op te wachten met bussen spuitroom in haar handen. Blijkbaar wou ze voor we de taart zouden aanvallen nog een extra laag room aanbrengen. Het verbaast Dineke dat onze leden onmiddellijk de tuin in stormen en de taart nog even links laten liggen. Zoiets heeft ze nog nooit meegemaakt. Die van VVPV zijn volgens spraakwaterval Dineke dan ook ECHTE tuinliefhebbers! Voor ons was de fraaie tuin van Dineke dan weer de slagroom op onze tuinreistaart.

Veel kijkgenot! Leden die het niet leuk vinden dat ze als figurant in het tuinendecor van de reportage gebruikt worden, mogen gerust een mailtje sturen naar [email protected]. De foto wordt dan onmiddellijk verwijderd.

Om de foto's één voor één te bekijken, klik of dubbelklik je op de eerste foto onder de tekst. Als je rechtsboven op SLIDESHOW klikt, krijg je een nog mooiere weergave.
This gallery is empty.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: