Zenfolio | Jef Cools Photography | Le Sous-Bois, Wépion
Visitors 129
103 photos

Op 13 juni bezochten wij in opdracht van VVPV Limburg de tuin Le Sous-Bois om uit te zoeken of die tuin geschikt zou zijn voor een bezoek met de leden op tuinreis.
De tuin was alleen op 13 juni open voor het publiek. Groepen worden alleen op afspraak ontvangen.
Beschrijving van de tuin (uit boekje Open Tuinen België):
De Engelse tuin van 3 ha maakt deel uit van een domein van 14 ha. Via de ingang onder pijnbomen komt men op een massief in pasteltinten met vooral blauw en blauwgrijze kleur onder een rij goudgele catalpa's. Tegen de bosrand een langwerpig schaduwmassief met honderden hosta's. Langs een wandelpad tussen hydrangea's komt men uit op de woning, weelderig begroeid met liaanrozen. Men ziet de verzameling van meer dan 200 gieters en de kruidentuin met een 30-tal verschillende aromatische planten. Trappen in het gras leiden naar een onverwacht uitzicht op de rotsen van Névian en de citadel van Namen. Zwarte schapen grazen op een weide tegengehouden door een ha-ha. Er is ook een gestructureerde moestuin, een serre gebouwd naar oud model en een lange mixed border met daarachter een lange pergola met meer dan 90 klimroosvariëteiten. Hier en daar staan banken om rustig van de tuin te kunnen genieten.

Onze beoordeling:
Le Sous-Bois is de moeite waard om met een groep te bezoeken. Een groot gedeelte van de tuin is echter niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers of voor mensen die niet goed meer te been zijn. De tuin onmiddellijk rond het huis is vlak maar als je naar de moestuin en de pergola wil, gaat het bergaf (Maasvallei). Dit betekent uiteraard dat de terugweg flink bergop gaat.
In de voortuin hebben de gele kleurtinten de bovenhand. Dat is eigenlijk ook zo in het grootste deel van de rest van de tuin. Dit geeft de tuin wel een zonnige aanblik maar te veel felle gele kleuren zijn eigenlijk ons ding niet. Het was de dag van ons bezoek een zonovergoten dag, misschien dat de felle gele kleuren bij een bewolkte dag beter tot hun recht komen.
Wij vinden de moestuin en de pergola met de vele rozensoorten en clematissen het mooiste gedeelte van de tuin. Als je van het huis richting Maas afdaalt, is het uitzicht op de Maasvallei indrukwekkend en uniek. Meer informatie over de tuin vind je op de website
http://www.lesousbois.be/

Wij bezochten die dag nog twee andere tuinen:
Beaumont in Gesves (Haltinne) en Le Jardin de Tanguy in Schaltin (Frisee). Deze twee tuinen zijn niet geschikt voor een bezoek met groepen. Le Jardin de Tanguy vonden we niet echt mooi maar 'Beaumont' was wel een leuke tuin (zie laatste foto's in deze reeks vanaf nummer 85).
Le Sous-Bois, oprijlaanLe Sous-Bois, oprijlaanVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinVoortuinIngang huisVoortuinVoordeurVoortuinVoorgevelKruidentuin

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: