Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 130
Modified 29-Jun-18
Created 29-Jun-18
185 photos

VERSLAG EN FOTOREPORTAGE VAN DE EENDAGSREIS NAAR PARKTUIN ’T POEIER IN ARENDONK, LANDGOED JORISSENHOEVE IN SCHIJF EN DE POKERTUIN IN SCHOTEN

Beste tuinvrienden

Vermoedelijk was het aanbod van tuinreizen bij VVPV dit jaar een beetje te groot want waar we andere jaren met een overvolle bus op reis gaan, met zelfs nog een aantal leden op een wachtlijst, moesten we ons nu tevreden stellen met ‘maar’ een veertigtal reislustige tuinfanaten. Niet getreurd, de weergoden waren ons weer gunstig gezind, de sfeer in de groep bijzonder aangenaam en in een kleinere tuin is het zelfs geen nadeel om met een beperkt aantal deelnemers te zijn.

In de Parktuin ’t Poeier van Josée en Louis is er rond een prachtige modernistische ingenieurswoning nochtans ruimte genoeg. Je moet opletten dat je niet verloren loopt in hun plantenparadijs van meer dan één hectare. Louis legt ons uit dat de naam ’t Poeier verwijst naar de dynamietfabriek die er ooit in de buurt stond. Ik vermoed dat Louis tijdens de ontmanteling van die fabriek nog wat overschotten van dat magische poeder gevonden heeft want als ik verneem dat hij alleen met Josée die immens grote tuin onderhoudt, denk ik dat ze af en toe wat van dat poeder in hun sloffen zullen moeten steken, vooral als ze aan het scheren van die anderhalve kilometer hagen beginnen.
Louis doet de parkallures alle eer aan door in de borders tussen en rond de honderdjarige bomen grote groepen vaste planten van één soort te zetten en daarbij te kiezen voor soorten die lang bloeien en na de bloei ook nog mooi blijven. Hierbij zorgt hij voor zachte overgangen inzake bloemkleuren en afwisseling in de hoogtelijn, bloeitijd en bladvorm. Heel wat prachtige beelden verrijken het algemeen beeld van de tuin en zijn op strategische plaatsen neergezet waar haagstructuren en bloemvlakken mekaar raken. Het is niet te tellen hoeveel verschillende soorten vaste planten er bij de magnifieke vijver en rotstuin staan. Een 3,5 meter hoge bronzen fontein vormt de blikvanger tussen de bomen op het grote gazon. Ook de varencollectie is indrukwekkend en wat dan te zeggen van de collectie hydrangea’s die in hun mooiste snoepjeskleuren tussen en onder de majestueuze bomen staan te pronken. Wat is er mooier voor een VVPV’er dan op een zonnige zaterdagmorgen tussen oneindig veel geuren en kleuren door een parktuin te wandelen. Gelukkig voor ons zijn er mensen die van zo’n project hun levenswerk maken. Bedankt Josée en Louis.

De overstap van een chique parktuin naar een echte boerentuin mag niet te bruusk gebeuren. Een korte bustrip naar Schijf in Nederland geeft ons de tijd om onze tuinideeën weer te ordenen en onze tuiniersgeest weer open te stellen voor nieuwe tuinimpulsen. Als we de tuinpoort bij de Jorissenhoeve binnenlopen, stellen we al onmiddellijk vast dat het hier helemaal niet gaat om het klassieke lage boerderijtje met een cottagetuin erbij maar om een heus Landgoed waar een impressionante historische boerderij uit 1940 in Delftse Schoolstijl met neo-barokke elementen en een bijzondere klokgevel uit 1938 het centrale punt van een sublieme tuin vormen. De hoeve is genoemd naar een familie die het domein van bij de ontginning 150 jaar in haar bezit had.
In 2009 kwam de hoeve in het bezit van de familie Lambregts. Moeder Tineke was tuinontwerpster en zij legde de sier- en moestuin aan volgens de oude traditie, perfect passend bij de hoeve en de omgeving. Naast een bloemenhof vol geurende oude rozen doen vijftiende-eeuwse fruitboomrassen en een moestuin de oude boerderijsfeer herleven. Je vindt er ook nog een mooie vijver, een aantal kraakheldere beekjes, een bostuin en een weiland met Lakenvelderkoeien dat helemaal rond de tuin loopt. Het lijkt soms wel of de koeien in de tuin staan. Bijzonder mooi vind ik de hagen die in alle soorten, vormen en hoogten in de tuin aanwezig zijn. Vooral de kweeperenhaag is een prachtding. Hoewel het hier zogezegd maar om een boerentuin gaat, zijn de beplantingsplannen van Tineke Lambregts uitgekiend en evenwichtig. Vooral de combinaties met de paarse en rode kleuren vinden wij wondermooi. Spijtig genoeg is Tineke in januari overleden. Gelukkig houdt de familie de tuin nog open als eerbetoon aan deze tuinkunstenares.

Nog nagenietend van de vorige tuinverwennerij belanden wij na een korte busrit al snel aan de tuinpoort van een ander paar bevlogen tuinkunstenaars. De Pokertuin is in het Vlaamse tuinland en zelfs erbuiten een begrip geworden. Dirk en Vera Ampe creëerden er op een oppervlakte van 24 are een ware snoepjeswinkel voor vasteplantenliefhebbers. Een rondleiding is hier een absolute noodzaak als je al de zeldzame schoonheden in de borders en de potten wil ontdekken. In geen enkele andere tuin hoorde of zag je ooit meer namen van planten waar je nog nooit van gehoord hebt. Toch hebben Vera en Dirk ook nog aandacht voor gewone sterke tuinplanten die je ook in onze tuinen vindt, al stel je als je bewonderende blikken over de mooie borders waren telkens toch weer vast dat je ze in één van hun sublieme combinaties toch nog niet uitgeprobeerd hebt. Varens en andere mooie bladplanten spelen hier een hoofdrol. Ze zijn allemaal zo naast mekaar geplaatst dat ze één mooi bladgeheel vormen.Dit is de droomtuin waarmee we allemaal wel rond onze woning zouden willen pronken al weten we maar al te goed dat je zo'n juweel alleen maar met veel arbeid en plantenliefde kan tot stand brengen. Zo vertelt Dirk dat hij in het tuinseizoen elke avond om elf uur door zijn tuin loopt en gedurende een gans uur op zoek gaat naar slakken die hun leven wagen om van een lekker hostablad te kunnen smullen. Een aantal leden vinden nog enkele hebbedingen in Dirks plantenshop. Zo'n ontdekking is voor velen de kers op de taart. Een nieuw plantje transformeert ons allemaal telkens weer in gelukkige kermisvogels. Die trofee in het witte plastic zakje nemen we toch allemaal zo graag mee naar huis. Bedankt grumpy old Dirk en lovely lady Vera dat we in jullie tuin mochten rondsnuffelen. Dank ook voor de kostbare tijd die jullie wilden vrijmaken om heel wat planten op de foto's een naam te geven.

De mooiste weergave van de foto's krijg je als je rechtsboven op SLIDESHOW klikt.

Leden die niet graag hebben dat hun foto in deze reportage getoond wordt, mogen gerust een mailtje sturen naar [email protected]. De foto wordt dan onmiddellijk verwijderd.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: