Zenfolio | Jef Cools Photography | Great Dixter
Visitors 69
Modified 22-Jun-18
Created 17-Dec-12
160 photos

Great Dixter is een wereldberoemde tuin die iedere tuinliefhebber in zijn leven zeker één keer moet gezien hebben. Wij bezochten de tuin ooit al een keer in een ver verleden toen Christopher Lloyd, een naam die tuiniers van over de hele wereld heel bekend in de oren zal klinken, nog leefde.
Lloyd schreef heel wat prachtige tuinboeken en maakte van Great Dixter een droomtuin. Toen Lloyd in januari 2006 op 84 jarige leeftijd overleed was heel tuinminnend Engeland in rouw. Omdat de fiscale heffingen op erfenissen in Engeland ontzettend hoog zijn, was het lang twijfelachtig of deze tuin nog voor het publiek zou opengesteld blijven.
De tuin werd overgedragen aan de ‘Great Dixter Charitable Trust’ en wordt door een enthousiast team van medewerkers onder leiding van hoofdtuinier Fergus Garrett, die voordien al de vertrouwenspersoon van Lloyd was verder uitgebouwd.
Great Dixter is een verrassende tuin. Waar men er in Sissinghurst angstvallig over waakt dat de tuin zijn historisch karakter blijft behouden en een ‘old fashioned English Garden’ blijft, durft men in Great Dixter daarentegen wel experimenteren met nieuwe dingen.
Toen Christopher Lloyd een aantal jaren geleden zijn klassieke rozentuin verving door een experimentele ‘tropical garden’ verklaarden tuinexperts hem bijna gek. Vandaag is men het er over eens dat dit een geniale inval was van een tuinkunstenaar. Christoper Lloyd en Fergus Garrett durfden tegen tuintrends ingaan en de bezoeker choqueren met gedurfde plantencombinaties waarvan de meeste tuinliefhebbers zeggen dat de kleuren helemaal niet bij mekaar passen. Zo vind je op heel wat plaatsen in de borders Afrikaantjes en Zinnia’s, éénjarigen die door ouderwetse tuiniers niet geapprecieerd worden.
Wij bezochten de tuin in september 2012 en waren zo onder de indruk van de schoonheid van de tuin in de herfst dat we de tuin twee dagen later opnieuw bezochten. Great Dixter is één van onze favoriete tuinen, wij zijn er weer een beetje meer verliefd op geworden. Ik hoop dat de foto’s duidelijk maken waarom.
Over de tuin is uiteraard nog veel meer te schrijven maar voor meer informatie verwijs ik je graag door naar de prachtige website van Great Dixter waar foto’s op staan die veel mooier zijn dan diegene die je hier te zien krijgt:www.greatdixter.co.uk.
Mijn foto’s zijn het mooist als je ze met de SLIDESHOW bekijkt. Klik hiervoor rechtsboven op SLIDESHOW;
Veel kijkgenot!
Barn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenHydrangea serrata ' Grayswood ' Barn en Sunken GardenAconitum ' Spark's Variety ' en Impatiens Barn en Sunken GardenAconitum 'Spark's Var. 'Barn en Sunken GardenCimicifuga ' Brunette ', Persicaria orientalis en aconitum in Barn en Sunken GardenCortaderia en Dahlias Barn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenCimicifuga 'Brunette ' Barn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken GardenBarn en Sunken Garden