Visitors 157
Modified 15-Sep-17
Created 13-Sep-17
0 photos

Boskoop, deelgemeente van Alphen aan de Rijn, ligt aan de Gouwe. Die rivier werd al in de 15de eeuw gekanaliseerd en verbindt Alphen aan de Rijn met Gouda. De Boskoopse ondergrond bestaat uit veen en al het overtollige water wordt door een netwerk van kanaaltjes en sloten langs de Gouwe naar de IJssel afgevoerd.
Boskoop is 1100 hectare groot en telt meer dan 700 kwekerijen. De teelaarde werd en wordt aangevoerd uit de nabije omgeving en bestaat voornamelijk uit compost.
Als je plantenliefhebbers vertelt dat je op zo’n kleine oppervlakte 700 kwekerijen kan bezoeken, beginnen ze allemaal te watertanden. Gelukkig moeten al de deelnemers zelf niet kiezen uit dit goedgevulde snoepjeskraam en hebben ze daar in regio Leuven een bekwaam selectiecomité voor.

Hoewel tante Irma op dat moment lelijk huishoudt ver weg in het Caribisch gebied worden wij tijdens de heenreis ook getrakteerd op mini-orkaantjes en hevige regenbuien. 60 procent van Nederland ligt in overstromingsgebied en Boskoop flirt met de zeespiegelgrens. We hopen dat het Hoogheemraadschap van Rijnland zijn waterhuishouding op orde heeft en we niet met drijvende kwekerijen geconfronteerd worden.

Als we halt houden bij de kwekerij van Rein en Mark Bulk worden de hemelsluizen voor even gesloten al zijn laarzen hier geen overbodige luxe. Bulk presenteert zich als dé kwekerij van bijzondere planten en die krijgen we er dan ook te zien. De sympathieke Anne Brylla leidt ons door de kwekerij en vertelt met veel enthousiasme en kennis in een sappig Nederlands, overgoten met een vleugje Deense en Duitse klanken, over al de bijzondere planten in de kwekerij. Heel wat leden hebben hier al online planten besteld. Die worden nog even in quarantaine gezet en zullen straks in een overvolle kruiwagen naar de bus gevoerd worden.

De gerenommeerde Plantentuin Esveld ligt op wandelafstand. Hier worden eerst de hongerigen gespijsd waarna iedereen met een gevulde maag aan zijn plundertocht begint. Als ik het mooie Aceretum (Japanse tuin) bezoek met de esdoorns, waar Esveld zo beroemd voor is, rommelt het in de verte en verschijnen er dreigende wolken aan de horizon. Nog snel maak ik enkele foto’s van esdoorns die mooi afsteken tegen de donkere wolken en vlucht dan naar het overdekt terras bij de plantenwinkel waar ik tussen flitsende bliksemschichten en roffelende regendruppels door een interessant gesprek heb met Cor Van Gelderen, één van Nederlands’ beste tuinontwerpers.

De nattigheid heeft de leden de lust om nog verder te zoeken in het assortiment ontnomen en ze begeven zich, na afgerekend te hebben, dan ook naar de bus die eerst nog bij Bulk stopt om de plantenvracht op te laden om ons daarna tot bij de Sortimentstuin Harry van de Laar te brengen. Harry was een bekende sortimentsdeskundige, die een zeer verdienstelijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteitsverbetering, kennisverspreiding en naamgeving van het sortiment boomkwekerijgewassen in Nederland.
Op ruim twee hectare staan meer dan 2500 verschillende boomkwekerijgewassen. Er is in de tuin aandacht voor het tonen van veelbelovende nieuwigheden, keuringsresultaten en toepassingen van gewassen ten behoeve van onderzoek en onderwijs. Ook hier hebben we weer twee uitstekende gidsen die hartstikke hun best doen om ons iets bij te leren.

Zelfs de meest geoefende planthunter trapt nu een beetje op zijn adem, heeft nood aan een dutje en droomt tijdens de terugreis van de prachtige aankopen. Hopelijk gedijen de plantjes goed. Water hebben ze in elk geval genoeg gehad.
This gallery is empty.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: