Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 63
Modified 30-Apr-15
Created 30-Apr-15
48 photos

Op zondagnamiddag 19 april verzamelden 15 leden van VVPV Limburg aan de kapel van Helshoven voor een wandeling door de prachtig bloeiende boomgaarden. Onder leiding van de ervaren gids Edgard Vanheusden wandelden we door het fraai heuvelende landschap onder een stralende zon tussen zoemende bijen en heerlijk geurende bloesems.
In zijn sappig Limburgs vertelde Edgard ons over de bloemetjes en de bijtjes, het wel en wee van de fruitteler en het trieste sexleven van de insecten die ons fruit belagen. Wij hingen allemaal weer aan zijn lippen en genoten van de geweldig interessante informatie die Edgard op zijn harde schijf heeft opgeslagen en met ons wilde delen. Bedankt Edgard, je bezorgde ons weer een fantastische namiddag.
Ik wou aanvankelijk zelf een tekst schrijven met informatie over wat we die namiddag allemaal te horen kregen maar ik stelde al snel vast dat dit onbegonnen werk was. Toen ik dit aan Edgard vertelde, was hij onmiddellijk bereid om een samenvattende tekst over de fruitteelt te schrijven, waarvoor hartelijk dank.
Hier volgt Edgards tekst:
In de fruitsector geldt nu enkel nog de “geïntegreerde teelt”, d.w.z. de best bruikbare methode en middelen uit de biologische teelt en de milieuvriendelijke teeltwijze. Sproeien gebeurt enkel nog met niet-toxische middelen, erg doelgericht en op het juiste tijdstip.
Alle fruitsoorten en rassen worden geteeld op jong vruchthout, maximum 3 jaar, regelmatige vervanging door jonge twijgen te buigen of af te binden.
Iedere fruitsoort en ras heeft zijn eigen groeiwijze. Die kan sterk, gemiddeld of zwak zijn. Een aangepaste onderstam, het wortelstelsel is hierbij belangrijk.
Voor kers gebruikt men voor zwakgroeiende rassen F12/1, voor de gemiddelde en sterkgroeiende rassen COLT EN GiselA5. Toch zullen sommige onderstammen nog te sterk groeien en maakt men een zaagsnede aan de voet van de boom in de entvergroeiing. Dit mag maar voor 1/3 van de stamomvang en tot een diepte van de 2 buitenste jaarringen.
Peren teelt men op Kwee d’Angers onderstammen, Kwee A voor zwakgroeiende en Kwee C voor de sterkere rassen.
Voor appel gebruikt men selecties van de appel ‘Gele Metser Paradijs’, beter gekend als de M onderstammen. M9 is de meest gangbare maar enkel voor de vruchtbare bodem omdat deze een zwakke groeier is en ook niet zonder steun kan door zijn broze wortels.
Koop je zelf boompjes aan vraag dan altijd of de onderstam geschikt is voor de bodem in je tuin.
Insectenbestrijding gebeurt nu enkel nog via de ‘geleide bestrijding’, d.w.z. enkel ingrijpen wanneer het insect of ziekte voldoende aanwezig is en schade kan veroorzaken. Bovendien moet men eerst nog voldoende controleren of er niet voldoende natuurlijke vijanden aanwezig zijn.
Een voorname hulp hierbij zijn de sexlokferomonen. Elk vrouwelijk insect laat een bepaalde geurstof vrij wanneer het paringsbereid is. De mannelijke insecten vangen dit geurspoor op en vinden alzo de vrouwtjes. Men heeft die geurstof via analyse chemisch kunnen namaken en stopt die in een capsule. Die capsules worden in vallen gehangen. Aan de hand van het aantal mannelijke insecten in de vallen en de termijn binnen welke dit gebeurt, kan men de hoofdvluchten afleiden en weten wanneer de eilegging gaat gebeuren. Om de eitjes te vernietigen kan men dan enkel een bespuiting doen met een product op basis van onschadelijke enzymen.
Men hangt de capsules met feromonen ook verspreid in de boomgaard om de mannetjes op een dwaalspoor te brengen. Men noemt dit de verwarringstechniek.
Tegen ziekten zoals schurft en witziekte wordt enkel nog spuitzwavel gebruikt, zoals in de bioteelt. Heel belangijk om ziekten en insectenplagen te voorkomen is een goede teeltwijze, goed open gesnoeide bomen, voldoende plantafstanden, juiste rijrichting en uiteraard een evenwichtige bemesting.
Een fruitteler doet niet meer wat hij wil. Alles staat voorgeschreven in de ‘Praktijkgids Fruitteelt’. De teler dient ook jaarlijkse zijn kennis bij te schaven in cursussen gegeven door het Centrum voor Fruitteelt in Velm. Zelfs de onkruidbestrijding tussen de bomenrijen is gereglementeerd. De breedte van de te bespuiten oppervlakte is bepaald en er mogen enkel niet-bodemvervuilende middelen gebruikt worden.
De kapel van HelshovenStandbeeld van paus Johannes Paulus IIEdgard aan het werkVogels helpen bij insectenbestrijdingEen ingezaagde onderstamHoe leg ik een sterke lus die gemakkelijk te ontwarren is

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: