Zenfolio | Jef Cools Photography | De magie van Griet S'heerens herfsttuin
Visitors 55
Modified 20-Oct-14
Created 20-Oct-14
84 photos

Zaterdag 18 oktober 2014. 24 graden. Warmste 18 oktober ooit in Belgenland gemeten. Op deze mooie zomerse herfstavond wandel ik om 17 uur, mijn toestel in aanslag, Griet S'heerens tuinpoort binnen op zoek naar fotogenieke herfstborders.
Ik merk al dadelijk dat manlief Geert speciaal voor mij het gras gemaaid heeft. Ik vermoed dat hij die namiddag, zwetend achter de grasmaaier lopend, heimelijk dat amateurfotograafje dat op komst was, verwenst heeft. Mocht hij geweten hebben dat ik omwille van de hoge contrasten en het nog harde licht in de lange border geen foto's zou maken van zijn perfecte gazon zou hij gegarandeerd woest geworden zijn. Ik had het kunnen weten, een op het zuidoosten gelegen border fotografeer je best in de ochtend.
Toch slaag ik erin om enkele fatsoenlijke foto's te maken van de lange border waarin rode en gele dahlia's, stralend in de avondzon, de aandacht trekken. Ik vlucht naar de achtertuin maar ook daar belet het harde zonlicht dat pal in mijn groothoek schijnt me om foto's van de borders te maken. Als ik mijn hand boven mijn ogen hou, stel ik tot mijn vreugde vast dat de schaarse kleurrijk bloeiende planten in combinatie met de silhouetten van al verdorde planten in tegenlicht voor betoverende taferelen zorgen.
Als ik in de schaduw van de al geel verkleurende kruintjes van de Ginkgo's ga staan en de zon me niet meer kan verblinden, word ik, waar ik ook kijk vertederd door de beelden die als wondermooie schilderijtjes aan mijn telelens voorbij glijden. De magie van het tegenlicht! Elk beeld is als een sprookje vol met felle kleuren en met zuiver wit licht afgeboorde contouren van verroeste plantenstengels.

De zon begint rood te kleuren en zakt steeds verder weg achter de horizon. Het zijn de laatste stralen die, voor ze door de nacht verzwolgen worden, nog voor het mooiste en zachtste licht zorgen. Als ik nog snel geprofiteerd heb van dit laatste zonnestraaltje dat bij de vijver de zaaddozen van de Ligularia en de fragiele bloempjes van de Persicaria in vuur en vlam zet, is het tijd om in de invallende duisternis mijn fototas en mijn statief te zoeken en blijmoedig naar huis te rijden.

De mooiste weergave van de beelden krijg je als je rechtsboven op SLIDESHOW klikt.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: