Zenfolio | Jef Cools Photography | De grassentuin van Guillaume en Carolien Janssen in Hulsberg
Visitors 523
Modified 24-Sep-13
Created 22-Sep-13
56 photos

Op 20 september 2013 bezocht ik met het bestuur van VVPV Limburg de prachtige grassentuin van Guillaume en Carolien Janssen in Hulsberg. Toen we vóór het bezoek door de straten van Hulsberg reden, ontdekten we enkele mooie voortuinen waar siergrassen de show stalen. We vroegen ons af of deze mooie tuinen het resultaat waren van de invloed die de mooie grassentuin van Guillaume op de tuinsmaak van zijn buren heeft. En jawel, Guillaume vertelde ons dat de ontwerpen van die tuinen van zijn hand zijn. Mooi toch!
Spijtig genoeg bezochten wij de tuin op een regenachtige en winderige dag. De foto's missen dus wat licht en scherptediepte maar geven hopelijk de kijker toch nog een beeld van wat deze erg mooie tuin te bieden heeft.
De tuin is niet heel groot maar een echte tuin- en plantenliefhebber zal al bij de eerste aanblik vaststellen dat het een bijzondere tuin is die je stap voor stap moet ontdekken.
De plantencombinaties zijn schitterend, de ornamenten en beelden mooi geïntegreerd.
Laten wij echter Guillaume zelf zijn tuin beschrijven:
We hebben een moderne geordende strakke gevarieerde tuin van 1300 m2; vooral de belijningen krijgen de aandacht: voornamelijk rechte lijnen gecreëerd door dode materialen en/of planten, die zorgen voor verbindingen, herhalingen, harmonie, rust en het ruimer doen lijken.

Er is veel gebruik gemaakt van bodembedekkers (merendeels wintergroene), waaruit de solitairvormen rijzen. Dit zijn speciale coniferen en loofbomen, heesters, bamboes en vooral siergrassen.
Er groeien ruim 90 soorten siergrassen variërend van 5 cm tot 5 meter hoogte (merendeel van Piet Oudolf), waarvan we ook kweken in de volle grond en in potten.
Staal in de tuin is de trend en heeft een functioneel doel (kering en afscherming) en een optisch doel (verfraaiing door herhaling en de contrastkleur).
Enkele tuinvlakken zijn: de diagonale tuin, de “roestige” tuin, de (geel)blauwe tuin, de najaarstuin, de grashoek, twee moderne vijvers (zonder filters e.d.), grote plantenbakken, een Japanse tuin, de vlondertuin, een gazon, een kweekveldje inclusief tuinkas en het mooie vergezicht over het Limburgse heuvellandschap.
Kunst siert de tuin en zorgt voor enkele mooie blikvangers.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: