Visitors 236
Modified 28-May-18
Created 26-May-18
0 photos

25 mei 2018
Door al die onweersbuien van de voorbije dagen is de natuur compleet uit haar voegen gebarsten. Na een droge periode doet een flinke geut regenwater meer wonderen dan een handvol organische mest. Het lijkt wel of je de planten ziet groeien terwijl je er staat op te kijken.

De BBC verwende haar kijkers de voorbije week weer dagelijks met een portie tuinreportages van de wereldberoemde Chelsea Flower Show om duimen en vingers af te likken. De naam Chelsea doet bij veel aandachtige plantenliefhebbers al snel een belletje rinkelen. Ze weten dan immers dat het dan hoog tijd is voor de ‘Chelsea chop’, een benaming die ook bij ons ingang gevonden heeft en niet meer of minder betekent dan ‘het terugknippen van planten eind mei’. Wij weten allemaal dat de Engelsen zich nogal eens vergissen in het geven van benamingen. Zo durven ze ons al jaren te beledigen door onze Belgische frieten French fries te noemen. Ook de ‘Chelsea chop’ is geen Engelse uitvinding van Monty Don of Carol Klein maar wel van onze eigenste Ria Coenen. Ze past die techniek al veel langer toe dan die verwaande Engelse tuingoeroes. Laat ons in regio Limburg in ’t vervolg dan ook maar eerbiedig spreken over de ‘Ria Coenen-knip’.

Zowel regio Limburg als regio Leuven konden niet alleen deze populaire Limburgse tuindame maar ook hydrangea-kenner bij uitSTEK, Karel Kesteloot, strikken voor het geven van een workshop over het terugknippen en vermeerderen van planten en hydrangea’s.

Op zaterdag 19 mei was het voor de Limburgers zover en onder leiding van die twee rotten in het vak gingen om halftien de eerste groepen aan de slag. De hydrangea-stekkers doken met Karel de garage in (het was die ochtend vrij koud) en Ria nam de vasteplantenknippers op sleeptouw door haar plantenparadijs. Met rasse schreden en met een kleine heggenschaar in aanslag dook Ria haar plantenborders in en zette al onmiddellijk de schaar in het loof van een Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’. Een aantal monden vielen open van verbazing. Iemand stamelde: “Allee Ria, zo’n mooie bladplant knip je toch niet terug’? Waarop Ria Scissorhands repliceerde dat’ Jack Frost’ er in de zomer veel beter uitziet als hij na de bloei afgesneden wordt.

Als een wervelwind trok Ria met haar gevolg door haar tuin en knipte erop los. De deelnemers vielen van de ene verbazing in de andere en verzamelden ondertussen gretig de weggeknipte stekken in plastic zakjes. Die kunnen nadien immers in potjes gestekt worden. De stengels mogen echter geen holle stelen hebben (bijv. Veronicastrum).

Hier volgt een opsomming van planten waarvan één derde tot de helft mag teruggeknipt worden: Anthemis, Echinacea, Helenium, Phlox, Sedum, Solidago, Erysimum, Penstemon, Achillea, Aster, Campanula, Rudbeckia, Nepeta, Helianthus, Buddleja, Lavatera, Brunnera macrophylla (volledig), Pulmonaria, Bergenia, Eupatorium, Persicaria ‘Red Dragon’…. Deze planten worden door het inkorten bossiger en bloeien vier tot zes weken later. Je kan uiteraard ook een deel van de plant terugknippen om de bloei nog meer te spreiden maar kenners vinden dat dit slordig oogt in de border.

Niet alleen vaste planten maar ook heesters werden een kopje kleiner gemaakt. Zo konden ook een uitgebloeide Rhododendron, Syringa meyeri ‘Palibin’ en een Choisya niet aan een onthoofding ontsnappen. Ook de scheuten van Abelia en Buddleja werden een beetje korter geknipt.

Ondertussen verklapt Karel Kesteloot aan zijn groep het geheim van het stekken van hydrangea’s en leert hen de kneepjes van het vak. Stekgronden worden vergeleken en in elk potje worden er twee stekjes tegen de rand gestoken, van water en een labeltje voorzien en op een schaduwrijke plaats in een mini-serre of gewoon onder een plastic zakje gezet. Dat laatste wordt gewoon met een elastiekje rond de pot bevestigd. Laat de stekken daarna met rust. Water geven is niet meer nodig.
This gallery is empty.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: