Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 49
Modified 21-Sep-23
Created 23-Aug-22
221 photos

VVPV topuitstap 20 augustus 2022
Verslaggever: bestuurslid JEF SANEN
Wat een prachtdag. We zien 3 toppers van tuinen en ontmoeten er helden in tuinkunde en tuinwerk. Ze trakteren ons op schoonheid en kennis.
Bedenking achteraf. Je komt bij VVPV omdat je meer van vaste planten wil leren. Wat weet je in het begin? Niets. Wat weet je na 3 jaar lid zijn, al iets meer. Wat weet je na 30 jaar. Enorm veel. En toch wil je nog bijleren en kijk je naar ervaring en experimenten van andere ervaren tuiniers. Zo staan we daar met onze grote diversiteit aan leden.
Goed op tijd komen we aan het einde van de wereld in Kapellen. Daar ligt Den Hof. Geen hofke maar een compleet park van 2,2 ha van tuinarchitect Nicolas Janssens. Hij doet alles zelf in deze tuin met een prachtige collectie van bomen, heesters en vaste planten. Die vaste planten en rozen nemen wel steeds minder plaats in omwille van de schaduw. Wat hij doet is met de natuur meewerken. Wat het goed doet, mag zijn gang gaan en verdringt wat verpietert. Verrassend is de centrale as die dwars door het glas van de serre de verre velden de tuin in trekt. Nicolas trekt ons mee in leed en zorg. Op de eerste plaats het water geven. De vijver die moet gedempt omwille van de kleinkinderen. De Parrotia mag niet breder worden. Ik probeer me zoveel mogelijk ‘wistjedatjes’ te herinneren.
- Acer Griseum. Deze papieresdoorn groeit traag. Aanrader voor de kleine tuin.
- Choisya snoeien mag. Maar na de bloei.
- De Quercus ruber of kurkeik en de Quercus ilex gaan hier echt voet aan de grond krijgen met ons nieuwe klimaat.
- Cornus kousa var. chinensis blijft de beste voor Nicolas. Hij heeft alles: eten voor de vogels, bloei, herfstkleur, silhouet…
- Cornus. Die bessen zijn eetbaar… Vooral lekker voor de vogels. Maar de bessen van de Cornus mas zijn heerlijk in confituur.
- En de Cornus controversa. Niet snoeien.
- De prachtige 7-zonenboom of Heptacodium miconioides heeft dat ook: bloei, nectar, vrucht, herfstkleur, parasolvorm.
- Wij hadden een grote dahlia-verzameling verwacht. Op dit moment in bloei. Maar neen. Geen tijd gehad. Pas 3 en 4 weken geleden geplant. Begin augustus??? Ze staan wel al in knop. Tot boven het net. Zes weken van poten tot bloeien. Nu krijgen ze wat ze nodig hebben: water, voeding, zon. Grote les voor mij met mijn ongeduld in het voorjaar. Zet dahlia’s gerust wat later. Ze varen er wel bij.
- Je kent toch de ABC regel voor snoei??? Alweer een gat in mijn tuinkennis… Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en Carpinus (Haagbeuk). Door de sterke sapstroom gaan ze makkelijk bloeden bij wintersnoei. Snoei alleen tussen juni en oktober. Ten laatste 6 december. Dit geldt ook voor Juglans (noot) en Vitis (druif). Ik deed het wel, maar dat geheugensteuntje gaat mij helpen om mij in de winter kalm te houden.
- Nicolas past de’ koeiensnoei’ toe. Fruittelers snoeiden de laaghangende takken van hoogstam weg tot boven 2 meter. Anders trokken de koeien de takken af. Met veel risico op sapverlies en ziektes. Wij doen dat om in de schaduw te wandelen, te zitten of schaduwperken aanleggen. Een waarheid als een koe.
- De Canna ‘Durban’ mag buiten blijven in de winter.
- De Japanse vlieg (eigenlijk een netwants) belaagt de Pieris. Die gaan het niet redden.
- Molinia caerulea ‘Heidebraut’ gaat niet zo snel liggen.
- Ook blijken Panicums zijn voorkeur te hebben. Sierlijk, sterk en ze blijven lang mooi.

Nog dieper in de tuin ontdekken we een complete dierentuin. Met varkens en eenden, kippen en een haan. En dan nog de nandoes. Bij struisvogelachtigen nemen ook de mannetjes de zorg voor het nest waar. Maar bij die Nandoes moet het mannetje zorgen dat hij de eieren redt en naar het nest brengt. Hij mag ze uitbroeden terwijl zij loopt te paraderen. Nicolas is een vegetariër die dieren verzorgt en een plaats geeft in zijn tuin. Dit is een man met liefde voor de natuur in al zijn vormen.

Dieper achterin voorbij zijn winkeltje niet te dure planten ontdekken we een geurig zoemconcert onder de Tilia henryana (de gewimperde linde). Hij staat volop in bloei met wel duizend bezoekertjes. En als rode kers op de taart, diep achterin op een gigantische composthoop van jaren gehaksel als tuinaannemer pronkt één roos: Rosa ‘Purple Splash’.

Mijn dag kan nu al niet meer stuk.

Het vervolg van dit verslag vind je bij de eerste foto van Tuin Op de Achtergrond.
Klik op de eerste foto, ga daarna met de pijltjes rechts naar de volgende of klik rechtsboven op SLIDESHOW voor een nog betere weergave van de foto's.

Leden die niet graag hebben dat hun foto hier getoond wordt, mogen een mailtje sturen naar [email protected]. De foto wordt dan verwijderd.
Veel kijkgenot!
Betula jacquemontiiAcer griseumTilia henryana

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: