Visitors 172
Modified 11-Nov-17
Created 28-Oct-17
211 photos

ZATERDAG 21 OKTOBER 2017: DAGUITSTAP EN FEESTMAAL 25 JAAR VVPV

VVPV bestaat dit jaar al 25 jaar en dat moet uiteraard gevierd worden. De vereniging zorgt op zaterdag 21 oktober voor gratis bussen die de leden van de verschillende regio’s naar hun respectievelijke bestemmingen brengen. In de voormiddag zorgt iedere regio voor een eigen activiteit. In de namiddag komen de leden van alle regio’s samen in Wespelaar voor een bezoek aan het arboretum aldaar om nadien de feestelijke dag af te sluiten met een driegangenmaaltijd in Alma 3 te Leuven.
De leden van regio Leuven en Limburg worden opgepikt in Lummen, Aarschot of Herent en bezoeken om 11.00 u de Vlindertuin in Rijmenam. Deze tuin is een ontwerp van eigenares Annemie De Roye zelf. Het is een landelijke tuin van 60 are die uit verschillende tuinkamers bestaat, waarin tussen strak geschoren hagen vaste planten en grassen kunstig gecombineerd worden. Prachtige borders wisselen af met schaduwhoekjes en een groente- en fruittuin. De grote prairieborder is in de zomer en in de herfst een lust voor het oog. Tussen golvende hagen van veldesdoorn word je tenslotte naar de kwekerij geleid waar je een groot deel van het assortiment planten en grassen vindt waarmee in de tuin geëxperimenteerd wordt. Hoewel het KMI een regenachtige en winderige dag voorspeld heeft, krijgt het feestvierende VVPV van de weergoden een heerlijke vrij warme dag cadeau. De sierlijk wuivende pluimen van de grassen krijgen in tegenlicht net als de grijze haren van een aantal bejaarde leden een wit aureooltje aangemeten. Een stralende herfstzon schildert de borders met Panicum virgatum ‘Rotstrahlbush’ en Aster cordifolius vuurrood en fris O-L-Vrouwkesblauw. Annemie levert hiermee het ultieme bewijs dat een prairieborder tot diep in de herfst nog mooi kan zijn. ’s Middags zorgt ze dan ook nog eens voor koffie, thee, fruitsap en cake die zo lekker is dat er bij iedereen een aantal boterhammen terug in de picknickzak verdwijnen.
Het arboretum Wespelaar is niet veraf en rond 14.00 u staat een schare gidsen er de 260 VVPV’ers op te wachten. De gids van mijn groep is Magda Meeusen en zij weet zoveel interessante dingen over bomen en planten te vertellen dat iedereen de volgende twee uur als het ware aan haar lippen hangt.
Het arboretum van Wespelaar is 20 ha groot en wordt beheerd door de Stichting Arboretum Wespelaar. Dendroloog Philippe de Spoelberch startte in 1985 met de collectie en schonk het domein daarna aan de Stichting.
Er staan ongeveer 2000 verschillende soorten bomen en struiken uit de hele wereld. De meest uitgebreide verzamelingen zijn die van Acer, Magnolia, Stewartia en Rododendron. Blikvanger tijdens de wandeling is de Franklinia alatamaha die in de herfst bloeit terwijl hij helemaal in de prachtigste herfstkleuren getooid is. Wij stellen vast dat de meeste leden het arboretum Wespelaar niet kennen en we zijn daarom blij dat ze nu op deze jubileumdag ontdekken waarom het als één van de mooiste ter wereld beschouwd wordt. Het zicht vanop de binnenkoer naar het arboretum toe is in de herfst overweldigend mooi en woorden van bewondering zijn dan ook nauwelijks uit de lucht. Het feeërieke landschap van de vijver met de Nyssa’s en het standbeeld lijkt net een schilderij en mag gerust een plaats krijgen op de cover van om het even welk tuinboek. Het arboretum oogt het mooist en sfeervol vroeg in de ochtend als het herfstlicht nog zacht is. Daarom voeg ik enkele foto's toe die ik er enkele dagen voordien vroeg in de morgen maakte.
Met pijnlijke voeten en stramme kuiten schuiven wij ‘s avonds aan bij een lekker buffet. Heerlijk om zien hoe al die plantenliefhebbers aan lange rijen tafels al keuvelend over planten en tuinen hun buikje vullen en zich gelukkig prijzen dat ze met al die gelijkgestelde zielen één grote VVPV-plantengemeenschap vormen.
Bij een jubileum horen ook bloemen en bedankingen. Bestuursleden van het nationaal bestuur en van de regionale besturen alsook leden van stuur- en werkgroepen krijgen allemaal een cadeautje voor bewezen diensten. Op naar het volgende jubileum! In de bus naar huis toe zie ik alleen maar tevreden gezichten!
Panicum virgatum 'Rotstrahlbush'

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords:


Guestbook for 25 jaar VVPV
Lipkje Schat(non-registered)
Beste Jef,
Ik heb genoten van de fotoreportage over het 25j. jubileum van de VVPV. Nogmaals via deze beelden de schitterende tuinen beleefd die wij bezochten. Ik vond het een eer hier bij te mogen zijn. De sfeervolle beelden van het Arboretum in de ochtend hebben mijn hart gestolen. Hartelijke groeten, Lipkje
The guestbook is empty.
Loading...