Visitors 34
Modified 25-Apr-24
Created 24-Apr-24
222 photos

BOLLEN ZONDER ZORGEN: reisverslag van Jef Sanen
Drie tuinen, drie regenbuien. Gelukkig heeft iedereen de drie noodzakelijke accessoires bij: dichte schoenen, een paraplu en een warme jas.
De tuinen in Demen in Oss
1.5 ha bollen met zorgen…
Tuin van Fridtjof Bremer & Martje van den Bosch

‘De tulpen stonden te rotten in het water dit jaar.’
Voorgegaan door verbaasde Amerikanen is het onze beurt om ons te verwonderen hoe mooi het toch nog geworden is. Vriendelijke gastvrije mensen zijn ze allebei. De tuinen staan net niet blank. De kleurenpracht is het resultaat van dubbel werk door deze fervente beroeps - oeps - hobbytuiniers. Want de tuin is hun paradijselijke vakantiebestemming. Meer moet dat niet zijn!

Om hun bezoekers niet te ontgoochelen hebben zij de rotte tulpen op het laatste nippertje vervangen door voorgetrokken tulpen. Gelukkig voor Martje met kleuren naar wens. Met het juiste gereedschap plant Fridtjof aan een iets lager tempo dan gewoonlijk (1000 bollen per uur) nog voor het bezoek.
Wauw! Wij vreesden dat de tulpenbloei voorbij zou zijn.
Wij ontdekken het meesterschap van Martje in tuinieren met kleuren. De keuze van tulpen en vaste planten ‘ton sur ton’ vinden we in de sobere dromerige ronde witte tuin. Het is een afgesloten rustplek.

Brookergarden in Hout-Blerick
55a
Tuin van Loek en Anne-Marie Gubbels

Als we toekomen rept een tuinman zich met de grasmachine naar binnen. Het is Loek zelf. ‘Oei. Zijn jullie er al’. Zijn vrouw komt ook aangesneld om ons te onthalen. We voelen het direct: Limburgers onder elkaar.
Alsof het geen moeite is duwen ook zij 25000 bloembollen in de grond. De tulpen worden in de drie tuinen die we bezochten elk jaar gerooid, opgeruimd in mei en vervangen in november. Dat is nodig. Teeltwisseling om de tulpenziekte te vermijden. Een nieuwe gezonde bol heeft een sterke hoge steel om met een grote bloem te pronken. Zo kan je nieuwe combinaties maken. De andere bloembollen blijven zitten en worden verzorgd. Knippen na de bloei en compost geven.
Rond drie grote vijvers ontwikkelt zich in de beslotenheid van een hoge groene haag telkens een eigen sfeer met aansluitende borders. Met de uitgegraven grond werd hoogteverschil gecreëerd. Zo verrijst achter een grote vijver een steile berg met klaterende waterval. Hij is getooid met een prachtige Cornus controversa ‘Variegata’ en een wolk roze kersenbloesem van Prunus serrulata. Eronder is een ondoordringbare laag van mooie schaduwplanten.
Er zijn zo veel mooie details.
Nestkastjes overal, al dan niet met bijbouw en in alle mogelijke vormen: schots en scheef, villa of hut.
Overal beelden en waterelementen. Kransen met bijzondere voorwerpen. Prullaria worden opgewaardeerd tot een klein vertellingske in een minituintje. De vrouw des huizes is een artiest.

Hoeve Schettereind in Roosteren.
65a
Tuin van Harm en Margot Pustjens

Op een steenworp van België en een boogscheut van Duitsland.
Tussen de Maas en het Julianakanaal geklemd.
Het Limburgs dialect is nu sappig Maaslands met Duitse invloed. Bij een wit boerderijtje met een uitnodigende inkom worden we door enthousiaste lui binnengeloodst. Voorbij het welkombord blussen pasteltinten tussen wit en blauw het vurige binnenkomen.

Opnieuw treffen we hardwerkende gastvrije mensen met het hart op de tong. Zij openen sinds 2017 hun tuin. 15 jaren kostte het om dit uit te werken. Maar de aanpassingen leren ons dat het een levenswerk wordt.
Geen wonder dat mensen hier een feestje willen geven. Ook wij stelen met de ogen, niet alleen in de tuin maar ook in het open huis: de living uit de tijd van toen met de luxe van vandaag, de keuken naar de hand van Harm. In de geesten van onze leden brengen de nostalgische voorwerpen creatieve ideeën tot stand. Kransen en bloemstukjes maken, kan je leren tijdens de workshops van Margot.
We ontdekken overal schuil- en babbelplekjes.
Ook zij kunnen ook niet anders dan de tulpen elk jaar vervangen. Wel blijven duizenden bloembollen in de grond. Narcissen, hyacinten, fritillaria… maar ook dahlia’s. Het ritme is strak: ‘Eerst kaalknippen’ dan tulpen planten. En daarna gaat de laag compost erover. In mei de bollen eruit. En tussen vaste planten worden nieuwe planten geplaatst voor de tuinbezoeken hernemen.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: