Thank you for your patience while we retrieve your images.
Visitors 703
Modified 10-Jan-24
Created 23-Jun-14
220 photos

Zoals voor zoveel jonge mensen nu het geval is, hadden ook Yvonne en Ivan eind jaren ’60 geen tijd voor een siertuin. Werk en gezin slorpen zowel toen als nu alle tijd en energie op. Maar kinderen worden groot en gaan het huis uit. In die tijd, zo’n 25 jaar geleden, bezocht het echtpaar de prachtige tuin van Patricia Van Roosmaelen in Rekem en de grandioze Zeeuwse tuinen. Er ging een nieuwe wereld voor hen open en vooral Yvonne werd besmet door de tuinmicrobe waar ze daarna niet meer van verlost zou raken, of zou willen raken: “De tuin, de tuinbeurzen en de tuinreizen met vrienden van VVPV zou ik voor geen geld meer kunnen missen” lacht ze. “Ze zijn een bron van zo veel vreugde en vriendschap”.

Samen met Ivan creëerde Yvonne over een periode van zo’n twintig jaar beetje bij beetje een tuin (16 are), zonder tuinarchitect maar uit eigen inspiratie en ideeën die ontsproten aan voorbeelden uit bezochte tuinen of foto’s in tijdschriften. Nooit zou ze die ‘zo maar’ kopiëren: ze zetten haar wel aan het denken over wat bij haar in de tuin mogelijk zou zijn. Op dit moment voldoet de tuin bijna helemaal aan haar verwachtingen, maar toch gooit ze regelmatig nog een beplantingsschema dooreen om nieuwe ideeën te realiseren.
Wie lange kleurrijke borders zoekt, komt in deze tuin niet aan zijn trekken. Uiteraard vind je er wel bloemen, maar groen voert toch de boventoon.
De voortuin is heel sober en alleen maar groen. Grote blokken en hagen van taxus zorgen voor vorm en symmetrie. Niets doet de weelde aan planten vermoeden die we in de achtertuin zullen vinden.
Een mooie smeedijzeren tuinpoort rechts van het huis en een verhard pad leiden naar het terras achter het huis. En onmiddellijk is te zien dat we ons bevinden in de tuin van een echte plantenkenner en –verzamelaar: langs het pad hebben een aantal speciale planten een voorlopige plaats gevonden. Ze zijn aangeschaft op plantenreizen of beurzen, of gekregen van bevriende verzamelaars. Alvorens een plaatsje te krijgen in tuin of pot, staan ze hier een poos ter observatie.
Enkele stappen verder is een klein plantvak helemaal gevuld met buxus in allerlei vormen. Alleen een ijle roze Thalictrum delavayi ‘Hinckley’ doorbreekt het groen. Het zal de leiddraad blijken te zijn voor heel de tuin: het sobere groen, al dan niet met afwisseling in bladvorm of –textuur, opgeluisterd met enkele verfijnde bloemen, waarbij beide elkaar versterken.

Het terras beslaat de hele achterkant van het huis. De rechterkant wordt omkaderd door een door Ivan perfect geschoren rode beuk en coniferen waarvan de takken tot op anderhalve meter werden opgesnoeid. Twee Lutyensbanken en een aantal decoratieve voorwerpen en ornamenten kregen hier een plaats. Tegen het huis geeft witte trellis steun aan de Eden-roos en aan enkele clematissen. Overal staan potten met mooie bladplanten waarbij o.a. Hosta en Farfugium. Deze weinig bekende plant is een van de favorieten van de gastvrouw , vooral F. japonicum crispatum. Ze moeten echter wel een vorstvrije plaats krijgen in de winter.
Aan de andere kant van het ruime terras, rond de eethoek, zijn plantvakken uitgespaard tegen de muren; hier stelen enkele andere geliefde planten de show: een aantal botanische podophyllums en ook een paar grote parissen. Op de klimrekken tegen de muur zoeken heel wat clematissoorten de weg naar de hemel. Clematis ‘Peveril Peach’ is hier de uitverkorene. ‘Clematissen horen ook tot mijn favoriete planten’ zegt de gastvrouw. Ze beperkt zich echter tot kleinbloemige soorten met klokjes, viticella’s, texensis en botanische. Je vindt ze overal in de tuin. Zo zien we ook C. texensis odoriba en C.viticella ‘Betty Corning’. Yvonne plant soms drie tot vier van deze kleinbloemige clematissen in één gat omdat de meeste clematissoorten die ze prefereert geen volume creëren en ook om de bloeitijd te verlengen
Een groot vlak buxus ligt centraal in de tuinkamer achter het terras. ‘Als ik vanuit mijn keuken over het terras door de ijle takken van de roze bloeiende Indigofera amblyanthe de tuin in kijk, kan ik intens genieten van het lichtspel op die buxusvormen’, zegt Yvonne, met iets van verontschuldiging in haar stem. ‘Ik voel me nu eenmaal meer aangetrokken tot blad en vormen dan door kleur’. Aan de zijkanten vinden we enkele zithoekjes tussen kleine borders, telkens gewijd aan vaste planten met een beperkt aantal perfect bij elkaar passende bloemkleuren. In de schaduw van de bomen groeien veel mooie bladplanten en varens, zoals podophyllums en bekervarens. Onder de podophyllums staan erythroniums en trilliums die, nadat ze in het voorjaar voor spektakel gezorgd hebben, onder het indrukwekkende bladerdek van de podophyllums voor de rest van het jaar van een verdiende rust mogen genieten.
Een lange houten pergola bedekt met klimplanten leidt naar de volgende tuinkamers, de serre en een berghok. Tegen het berghok groeit weelderig Apios tuberosa. Het blad lijkt op dat van Wisteria, de bloemen zijn oudroze met een vleugje geel en zijn over de hele plant verspreid. Of de geur al dan niet aangenaam is, daarover kan gediscussieerd worden!
Links bevindt zich de groentetuin die niet zo intensief gebruikt wordt en waar ook een voorlopige plaats geboden kan worden aan pas aangekochte plantjes. Een lang pad met drie smeedijzeren bogen voor clematissen eindigt bij een indrukwekkende kastanjeboom waaronder een knus zithoekje gemaakt is tussen de vele varens, Deinanthe, Hosta en Polygonatum.

Rechts van de clematisbogen ligt een zonnig deel van de tuin, waar roze, lila en paarse kleuren de boventoon voeren. Het tuingedeelte aan de linkerkant, dat in de schaduw ligt van een imposante slangenhuidesdoorn, onderging twee jaar geleden een complete gedaanteverwisseling. Drie geboetseerde hoofden van de hand van kunstenares Rita Verhuizen kijken van op hun arduinen tafel (goedkeurend?) neer op een mooie verzameling speciale, liefst geelbladige bladplanten en sierlijke, eerder zeldzame struikjes. Alleen planten met gele of blauwe bloemen worden hier geduld. De bestrating met niervormige stapstenen tussen stukjes lei, die Ivan aanlegde, maken het plaatje compleet. Via een pergola met verschillende soorten Clematis en een gele Tropaeolum belanden we in de verst van het huis gelegen tuinkamers. De smalle gang links tussen hagen, het ‘voorjaarslaantje’, heeft planten in abrikoos- en donkerrode kleuren, veel buxus, varens, Clematis en Helleborus.
Daarachter eindigt de tuin in een grotere tuinkamer waar een gietijzeren vaas op een zuil tussen symmetrisch geschoren buxushaagjes een blikvanger is. In de achtergrond een donkerrode Acer, een Cornus, een Fothergilla, Hydrangea macrophylla ‘Merveille Sanguine’ en Clematis manchurica. In de voorgrond bloemen in wit en rood. De Anemopsis californica of valse moeras-anemoon gedijt hier wonderwel. Op het einde van de tuin vinden we nog een bank met een smeedijzeren rug en een partij buxus in wolkenpatroon geknipt bij enkele oude haagbeuken die een bol als kruin kregen.

Vragen we Yvonne naar haar voorkeuren, dan zegt ze dat ze het ook niet kan helpen maar dat haar belangstelling nu eenmaal vooral uitgaat naar het ongewone, in blad en bloem. Waarbij bladplanten toch een streepje voor hebben. Podophyllum, vooral de botanische soorten; hosta’s, met een lichte voorkeur voor H. ‘Praying Hands’ , H. ‘Swizzle Sticks (voor pot), en H. ‘Devon Green’ die zo goed zon verdraagt. ‘Maar ook de bloemen van Lathyrus grandiflorus of Thalictrum delavayi ‘Hinckley’ vind ik prachtig!’. Ook onder de heesters vindt ze ruim haar gading. Zo heeft ze een zwak voor Indigofera. In onze tuin groeien Indigofera amblyanthe, I. potanini en I. kirilowi; deze laatste snoei ik ver terug. Bij de clematissen zijn het de kleinbloemige variëteiten, met een lichte voorkeur voor C. ‘Peveril Peach’ en C. texensis odoriba (goeie groeier), C.viticella ‘Betty Corning’. We krijgen er een tip bij: ‘Laat eens een Clematis door je Indigofera groeien!’. Tijdens de wandeling door de tuin groeit het favorietenlijstje navenant aan: Lathyrus grandiflorus, Helleborus orientalis, Dactylorhiza maculata, Disporum (hoge soorten), Farfugium, met een voorkeur voor F. japonicum crispatum, Thalictrum delavayi ‘Hinckley’, Parahebe, Paris, Frangula alnus ‘Fine Line’, Sambucus nigra ‘Linearis’, Carex scaposa…

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: