Visitors 30
Modified 15-Jun-22
Created 23-May-22
0 photos

Bestuurslid Jef Sanen doet zijn verhaal:

Bokrijk net te laat

Midden mei en het is snikheet.
Als we aankomen aan het arboretum zijn de azalea’s uitgebloeid.
De droge hitte heeft de bloei te snel doen gaan.

We hergroeperen met de groep bij een poeltje aan een duiker. Er staat een geïmproviseerde rooster voor.
‘Dit beekje is de watertoevoer voor het hele arboretum. Maar door die duiker is de bever op verkenning geweest in het arboretum.
Hij had al wat lekkers ontdekt. En… bouwmateriaal in overvloed. ‘Dit rooster houdt hem tegen. Voorlopig toch.’

Daarmee is onze gids en rasverteller Sven Bronckaers vertrokken. Hij trakteert ons op tal van varensoorten. Dryopteris sieboldii met zijn zachtgroene bredere blaadjes staat hier met een flinke groep, Dryopteris erythrosora (herfstvaren) vergast ons nu al met een rode sluier. Polystichum xyphophyllum (niervaren) glanst met zilvergroene oortjes in de schaduw.
De Camassia (prairielelie) praalt met zijn zachte blauwe pluimen. Een prachtig veldje jonge eenbessen, Paris quadrifolia. Mooie onderbegroeiing. Maar ook niet vergeten naar boven te kijken waar de bijna uitgebloeide rododendrons nog voor kleur zorgen. Daar overrompelen ook de groeiende bloemen van Cornus kousa ons. Cornussen staan er veel in het arboretum. Maar deze 2 wil ik toch onthouden: Cornus Kousa ‘Satomi’ met zijn overvloed aan roze bloemen en Cornus kousa ‘Teutonia’ die met zijn grote witte bloemen pronkt. Hij heeft als extra attractie nog een prachtige herfstkleur.
Nog 2 voor mijn verlanglijstje. De Styrax formosana laat zijn belletjes hangen. Ze moesten ook nog licht getinkel laten horen. Dan was het wonder volkomen. Net fuchsiaklokjes maar dan in de lente en veel groter. Verrassend mooi is de Budleja globosa die zijn gele kogels nu laat zien in de lente en niet in de late zomer zoals zijn familieleden.
En ook nu weer ‘wist-je-datjes’.
  • Dat bladval bij de groenblijvende magnolia’s zoals de Magnolia grandiflora in de lente normaal is, dan vindt de bladwissel plaats.
  • Dat de Photinia villosa, als hij niet gesnoeid wordt tot een mooi klein boompje uitgroeit.
  • Dat Gladiolus communis ssp. Byzantinus sterk en winterhard is en zijn prachtige paarse toortsen jaarlijks terug komen.
  • Dat plantenkweker Koen Van Poucke ermee gestopt is. Het arboretum heeft er nog een flinke slag geslagen. Ik hoor dat er in het najaar nog een verkoop zou volgen van wat nog in volle grond staat.
  • Dat er ook varens zijn voor droge zonnige plekken, zoals Cheilanthes lanosa (harige lipvaren) die laag blijft.
  • Dat Zingiber, gember, ook een vaste plant is voor een beschutte plek. (bv. Zingiber Miyoga)


Sven was zijn belofte niet vergeten. We mogen in ‘het groene huis’. Verwoest door het groen en de tand des tijds verbergt het Groene Huis nog een binnentuin. Binnen zijn muren staan nog prachtige planten die dankzij het microklimaat andere proporties aannemen en decennia overleven. Het snelle ‘gekribbel’in mijn boekje is zo onleesbaar geworden, dat ik die geheimen niet meer met jullie kan delen. Maar de alom plaatjes speurende Jef Cools gaat zeker wat mooie foto’s met ons willen delen.
Dorstige, verhitte deelnemers en mensen die die avond nog andere verplichtingen hebben, verlaten de groep terwijl de rest nog wat bijzondere primula’s gaat spotten.
Voor de azaleabloei te laat, maar voor zo veel andere vaste planten, heesters en bomen helemaal niet. Hier is altijd iets moois te ontdekken. Dit arboretum geeft elke maand wat nieuws…

Klik op de eerste foto en ga verder met de pijltjes of klik rechtsboven op slideshow. Veel kijkgenot!
This gallery is empty.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: