Visitors 167
Modified 26-Nov-12
Created 24-Nov-12
104 photos


Als in september de kinderen terug op de schoolbanken zitten en de actieve bevolking er voor zorgt dat de economie weer draait, kunnen gepensioneerden genieten van de weergekeerde rust en een stapje in de wereld zetten.
Waar is het dan rustiger dan op het platteland en in de tuinen van Kent en Sussex ?
Waar we aanvankelijk dachten dat we daar onderhand wel alle tuinen bezocht hadden, kregen we van tuinvriendin Sandra Staelens een tip dat ze onlangs tijdens een tuinreis heel erg gecharmeerd werd door een vrij nieuwe prairietuin in Sussex.
Zo stonden we op 15 september 2012 aan de poort van wat ons voor altijd zal bijblijven als één van de mooiste najaarstuinen die we ooit gezien hebben nl. Sussex Prairies Garden.
Als je over het grindpad langs de boerderij loopt, vind je er geen prairietuin maar een echte, Engelse cottagetuin vol met bloemen en groenten, kakelende kippen, knorrende varkentjes en donzige schaapjes die vrij tussen de knoestige oude fruitbomen rondlopen. Middenin die romantische tuin baten de eigenaars een b&b uit die op de website van Tripadvisor alleen maar positieve reacties krijgt. De kamers zijn prijzig maar erg verzorgd en luxueus en je kan tijdens je verblijf onbeperkt genieten van alles wat de tuin te bieden heeft.
Als je het tuinpad afloopt, bereik je langs een mooi bruggetje over een beekje het eigenlijke prairieland. Bij de grote schuur met tearoom sta je plots oog in oog met een kleurig tapijt van hoge, wuivende grassen en een keur aan schitterende vaste planten van Amerikaanse origine.

De prairietuin ligt in een open veld omringd door eeuwenoude eiken. Wie hier een klassieke Engelse tuin verwacht, komt bedrogen uit want er zijn geen tuinkamers en geen hagen. Alleen bonte kleurvlakken van grassen en vaste planten die geschikt zijn volgens een patroon dat in het hoogseizoen nauwelijks zichtbaar is.
Hier moet je je laten leiden en verleiden door de fantastische kleurencomposities, de verfijnde plantenstructuren, de verrukkelijke geuren en het gezoem van de bijen en het gebrom van de hommels.
In de vroege namiddag is het licht nog te hard en de kleuren nog te fel maar tegen de tijd dat de zon achter de prairie verder naar de horizon schuift, daalt er een warme gele gloed over de tuin en veranderen de borders in romantische schilderijen met zachte, tere kleuren. De schaduwen worden langer en alles krijgt meer structuur en contrast. De lage naar rood verkleurende zon wriemelt haar laatste stralen door een wirwar van grashalmen en plantensilhouetten en werpt een gouden gloed over de bloemen. Het wit van deEchinacea 'White Swan' is nu niet echt wit meer maar krijgt een gele schijn en het geel van de Rudbeckia's helt meer naar oranje. In mijn dromen zit ik nu met mijn fototoestel in een luie zetel in de open veranda van mijn Little House on the Prairie tot ik plots merk dat alle bezoekers de tuin al verlaten hebben en ook wij moeten ophoepelen.
Met een geheugenkaart vol romantische, kleurrijke beelden verlaat ik met tegenzin en vol weemoed de prachtige tuin. Dank zij deze beelden kunnen jullie nu samen met mij genieten van de ongeëvenaarde pracht van deze sublieme tuin. Voor de beste weergave van de foto's klik je bovenaan rechts op SLIDESHOW.

Wie nog meer informatie wil over de tuin kan hieronder een tekst lezen van een artikel van Binny Guinness uit de Telegraph dat ik vrij vertaalde.

In mei 2008 creëerden Pauline en Paul McBride in de buurt van Henfield in West Sussex een opwindende en innoverende prairietuin op een stuk landbouwgrond van bijna 2,5 ha. Op veertien dagen tijd kregen zo maar even 30 000 planten met de hulp van een groep van 40 vrienden hun favoriete plaatsje in de tuin.
Paul McBride studeerde in Ayr in Schotland en behaalde er een hoger diploma in horticultuur. Hij werkte als tuinier voor de 'Commonwealth War Graves Commission' in Frankrijk waar hij zijn vrouw Pauline leerde kennen, een Engelse die er accommodatie en connecties zocht voor tuiniers die wilden werken in onderhoudsploegen van de kerkhoven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Vóór ze begonnen met het ontwerp van de Sussex Prairies, werkten ze voor particulieren aan allerlei tuinprojecten. Zo hielden ze zich 12 jaar lang bezig met de aanleg van een 12 ha grote tuin van een familie in Luxemburg.
Toen hier een border van 5000 vierkante meter met 20 000 planten diende ontworpen en aangelegd te worden, riepen de eigenaars de hulp in van de vermaarde Nederlandse ontwerper Piet Oudolf. Deze samenwerking met Oudolf inspireerde Paul en Pauline en gaf hen het vertrouwen om met een eigen tuin te beginnen.
Een eigen tuin ontwerpen was een langgekoesterde droom en hun kennismaking met Oudolf's favoriete planten als Sanguisorba officinalis, Deschampsia cespitosa 'Goldtau' en verschillende Thalictrums en Molinia's gaf hen een enorme boost.
Het stuk landbouwgrond in Sussex en de hoeve erfde Pauline van haar vader. Gedurende drie maanden werkten Paul en Pauline na hun dagtaak tot 's avonds laat aan de beplantingsontwerpen.
Toen beslisten ze om hun eigen tuin in een naturalistische stijl aan te leggen. Dit betekent: bloeiende planten en grassen die een nauwe verwantschap in vorm, blad en eenvoud van bloeiwijze hebben, samenbrengen met hun inheemse of niet-inheemse equivalenten.
Zij kozen ervoor om grote groepen vrij bloeiende planten te gebruiken die in het oog springen maar ook een romantische gevoel oproepen.
De gebruikte bloemkleuren zijn over het algemeen heel zacht en teer en de grootte van de bloem is klein in verhouding tot het loof wat voor een informeel gevoel zorgt dat perfect past bij het landschap van Sussex.
De overvloed aan bloemen en planten werkt als een magneet op de insecten, vogels en vlinders.
De weelderige borders nemen ongeveer 1,6 ha in beslag.
De voorbereiding van de grond was van cruciaal belang en moest ervoor zorgen dat de planten overleven en dat het onkruid de bovenhand niet kreeg. De grond bestaat uit 75 cm teelaarde bovenop geelblauwe klei. Er werden dan ook een hele boel draineringsbuizen aangebracht die voor de noodzakelijke afwatering van het terrein moeten zorgen. Nadat ongeveer 1000 ton compost in de bovenlaag ingewerkt was, kon met de beplanting gestart worden.
Wat de hoeveelheid planten per vierkante meter betreft, hielden ze zich aan de standaardnormen.
Hoeveel planten per m²? Echinacea's (7), grotere vaste planten (5), nog grotere als Persicaria's (1). Er werden 30 000 planten, waarvan 90% zelf gekweekte, geplant.
Jaarlijks wordt er een dikke mulch van compost aangebracht. Eigen compost die twee jaar moet rijpen omdat hij anders te voedselrijk is.
Buiten de eigenaars werken er ook nog twee betaalde tuiniers en vier vrijwilligers in de tuin.
Planten krijgen twee keer de kans om zich te bewijzen. Daarna worden ze definitief uit de tuin verwijderd.
Het ontwerp van de 10 tot 15 m³ grote borders is gebaseerd op een tekening van een gebroken spiraal in het midden doorsneden door een breed graspad. Aan de éne kant van het pad bevindt zich de tea room, aan de andere kant een weide met Shetland schapen.
De borders zijn samengesteld uit massieve blokken van dezelfde soorten planten. Tussen de verschillende borders lopen paden van een meter breed die versmallen al naargelang de planten uitgroeien.
Omdat de grond niet overal even vruchtbaar is, ontstaan golven in de plantenblokken die hen volgens Pauline laten lijken op een oude, versleten matras.
Als je tussen de weelderige beplanting van de borders door waadt, langs reuzen als Persicaria polymorpha, voel je je heel klein en kan je letterlijk voelen aan de planten, de aroma's opsnuiven, genieten van de kleuren en de vormen en luisteren naar het gezoem en gebrom van de insecten.
In de 'Pond border' vind je drie vijvers. De 'North Mound' en de 'South Mound', zo genoemd omdat ze gevoed worden door de drainagebuizen bestaan voornamelijk uit paarse en gele kleuren. De 'Cleat Border' telt grote blokken van grassen en Rudbeckia's. Echinacea's stelen de show in de 'Wee Bed' dat gevuld is met bloemen in zuurtjeskleuren.
Overal in de tuin vind je kunstwerken, o.a. levensgrote metalen bizons.
Plaatselijke artiesten mogen er hun kunstwerken etaleren.
Hier volgen een aantal planten die door Paul en Pauline heel erg gewaardeerd worden: Allium 'Summer Beauty' (groenblijvend, 30 cm en intens roze bloemen), Thalictrum 'Splendide' met zijn mini Chinese lantaarn van purperroze bloempjes en Persicaria 'Blackfield'.

Categories & Keywords
Category:
Subcategory:
Subcategory Detail:
Keywords: