Visitors 48
Modified 17-Jan-12
48 photos

Beth Chatto ontwierp deze prachtige tuinen in 1960 op een stuk braakliggend landbouwgrond van de familie. Een grote uitdaging, want de reden waarom het niet meer bewerkt werd, was dat de grond ongeschikt was voor de landbouw omdat er zowel te droge al te natte plekken in voor kwamen.
Beth Chatto heeft meer dan wie ook tuiniers beïnvloed door haar keuze van planten voor alle mogelijke tuinsituaties en door haar bekwaamheid om ze er dan ook nog perfect te laten uitzien.
Haar beplantingsschema’s zijn voor elke tuinier een voorbeeld van. het oordeelkundig gebruik van blad en bloem. De Gravel Garden, die ze creëerde op de plaats waar vroeger een parking was, is een prachtig voorbeeld van hoe mooie planten kunnen gedijen in heel droge omstandigheden. Deze droogteresistente tuin heeft sinds zijn creatie in 1991/1992 geen leiding- of putwater gehad. Bovendien valt er in deze contreien gemiddeld niet meer dan 50 cm water per jaar. De beplanting in de Gravel Garden heeft een basisstructuur van droogteresistente groenblijvende planten en grijskleurige planten als lavendel, Ballota en Cistus. Veel verschillende bolplanten als Alliums en botanische tulpen zorgen ervoor dat de tuin er altijd anders uitziet. Droogteresistente grassen geven samen met Sedums en Phlomis in de winter nog structuur aan de tuin.
Wanneer je langs trappen van de Dry Garden naar de Water Garden wandelt, verandert de tuinsfeer volledig want plots sta je dan tussen weelderige bladplanten als Gunnera, Eupatorium, Phormium en indrukwekkende Miscanthussen die rond een reeks natuurlijke vijvers geplant werden. Tussen de heel oude eiken, die als achtergrond dienen voor de vijvers, staan meer decoratieve bomen als moerascipressen, Metaseqouia glyptostroboides, Quercus palustris en veel bloemrijke heesters. Onder deze bomen werden vochtminnende vaste planten geplant die tot leven komen in de vroege lente en mooier worden naarmate de zomer nadert, zoals Primula, Trollius en vergeet-mij-nietjes. Op de rand van de vijvers staan veel irissen en Butomus umbellatus. Verderop in het tuinseizoen geven Astilbes, Persicaria’s en Rudbeckia’s nog kleur aan de vijvertuin.
Na een bezoek aan de tuin kun je nog altijd terecht in een interessante kwekerij.
Dry GardenDry GardenDry GardenDry GardenDry GardenDry GardenDry GardenDry GardenParahebe perfoliata,  Erysium 'Bowles' Mauve, Dry GardenPhuopsis stylosa in Dry GardenNigella damascena 'Alba' en Papaver rhoeas (Dry Garden)Dry GardenDry GardenVerbascum bombificerum in the Dry GardenParahebe perfoliata Dry GardenAllium moly en salvia Dry GardenSilene fimbriata Woodland GardenWater GardenHosta en Hakonechloa macra 'Aureola' Water GardenPersicaria bistorta  subsp. carnea Water Garden