Visitors 140
72 photos

Zaterdag 7 mei 2011: Stek- en knipdag bij Ria Coenen.
Wat is er leuker dan op een zomerse voorjaarsdag bij Ria Coenen in de Hekstraat in Beringen, in een prachtige landelijke omgeving, eens door de tuin te kunnen wandelen?
Als je er dan als VVPV-lid door Ria nog verwend wordt met een leerrijke workshop over hoe je vaste planten moet terugknippen en stekken, ben je dan ook de koning te rijk.
Vaste planten in het voorjaar terugknippen is iets wat Ria al jarenlang doet. Het is haar handelsmerk geworden.
Er zijn zo'n aantal redenen waarom Ria heel wat vaste planten terugknipt. De voornaamste reden is dat ze in de zomer en in het najaar ook nog veel bloemen in haar tuin wil. Door de planten voor de langste dag voor één derde terug te knippen, zullen de planten een aantal weken later in bloei komen.
Bovendien worden ze compacter en bossiger en vallen ze als het waait of regent niet zo snel meer om.
Onze leden hadden allemaal van deze techniek al wel gehoord of gelezen maar de meesten hadden het nog nooit toegepast in hun eigen tuin.
Het verbaasde ons dan ook niet van dat er een 50-tal leden voor deze knip- en stekdag kwamen opdagen.
Omdat deze groep te groot was om de workshop met rondgang door de tuin ordentelijk te laten verlopen, werden de leden in twee groepen verdeeld. Terwijl Ria met de eerste groep door haar tuin wandelde, konden de leden van de tweede groep genieten van gratis koffie of thee en een stukje cake op het gezellige terras.
Gewapend met een notaboekje en het nodige schrijfgerief volgden de leden in stoet hun voorzitster door de tuin.
Mooi om te zien hoe de moederkloek van de Limburgse vasteplantenvereniging haar leden-kuikens op sleeptouw nam.
Hoewel Ria er niet zo van houdt om voor een groep te spreken, bleek nu dat ze een echte spraakwaterval is en wisselde ze met gemak tussen haar micro en haar schaar.
Na de rondgang door de tuin waarbij ze uitgebreid toonde hoe ze heel wat van haar vaste planten een kopje kleiner maakt, leerde ze de leden ook nog hoe ze met stekken haar planten vermeerdert. Dat is toch zo gemakkelijk: "Het stekt allemaal gelijk niks".
Wij hopen dat jullie van deze leerrijke namiddag genoten hebben.
De eerste 19 foto's zijn van Gerard Coenen. Bedankt Gerard, we waren weer erg blij dat je er samen met je vrouw Ria terug bij was.
Leden die niet graag hebben dat hun foto in de reportage getoond wordt, worden verzocht een mailtje te sturen naar regiolimburg@vvpv.be. Wij zullen de foto dan onmiddellijk uit de reportage verwijderen. Wij willen absoluut de wet op de privacy respecteren.

Veel kijkgenot! Als je de foto's op maximale grootte wil bekijken, klik dan rechtsboven op SLIDESHOW.

Veel kijkgenot.
Het bestuur en de werkgroep van VVPV Regio Limburg
Voorzitster Ria Coenen verwelkomt haar leden op de workshopDiane is nu al aan het noteren. Dat belooft!Nepeta mag een flinke snoeibeurt krijgenOok de rhododendron krijgt een snoeibeurtOok de Geranium Phaeum wordt gekortwiekt anders zaait de plant zich te veel uit.Opgelet als je aan de Euphorbia knipt. Het sap kan bij warm weer ernstige irritaties aan huid en ogen veroorzakenVera heeft voor de leden Tropaeolum tuberosum (vergeten groente) bij. Bedankt Vera.Hosta 'June'De tweede groep bij het kattenkruidDa stekt gelijk niks